Volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, s-a redus cu 21,9% în septembrie, faţă aceeaşi lună din 2008, iar declinul din primele nouă luni s-a situat la 14%, fiind înregistrate scăderi pe toate elementele de structură, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în septembrie, comparativ cu aceeşi lună din 2008, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale, 42,1%, la lucrările de construcţii noi, 22,4%, şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, 6,3%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 44,4% la clădirile rezidenţiale, cu 27,5% la clădirile nerezidenţiale, iar la cele inginereşti scăderea a fost de 5,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în septembrie, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, a scăzut cu 20,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate componentele. Astfel, lucrările de reparaţii capitale s-au redus cu 40,9%, cele de construcţii noi, cu 19,1%, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au coborât cu 9,4%.

Volumul construcţiilor a scăzut pe toate segmentele

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele, respectiv cu 42,6% la clădirile rezidenţiale, cu 25,4%, la cele nerezidenţiale, iar la construcţiile inginereşti, scăderea a fost de 7,9%.
Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: construcţiile inginereşti cu 15,3%, clădirile nerezidenţiale cu 14,2% şi clădirile rezidenţiale cu 10,8%.

La nivelul primelor nouă luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 14%, iar pe elemente de structură scăderile au fost de 25,9% la lucrările de reparaţii capitale, de 21,1% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, iar cele de construcţii noi au coborât cu 9,3%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut cu 15,3% la cele inginereşti, cu 14,2% la clădirile nerezidenţiale, iar la clădirile rezidenţiale volumul a coborât cu 10,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în primele nouă luni cu 9,9%. Pe elemente de structură, lucrările de reparaţii capitale au coborât cu 20,9%, cele de întreţinere şi reparaţii curente, cu 18,7%, iar pentru lucrările de construcţii noi, scăderea a fost de 4,2%. Pe tipuri de construcţii, scăderile la construcţiile inginereşti au fost de 13,7%, la clădirile nerezidenţiale, de 8,8%, iar la clădirile rezidenţiale, de 4,6%.

Creşteri comparativ cu august

Comparativ cu august 2009, în septembrie, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a crescut cu 13,2%, creştere evidenţiată pe toate elementele de structură, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2%.

Creştere s-a înregistrat, în septembrie, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (47,9%), la lucrările de reparaţii capitale (5,2%) şi la lucrările de construcţii noi (5,1%). Pe tipuri de construcţii, volumul a crescut cu 16,5% la construcţiile inginereşti, cu 11% la clădirile rezidenţiale, şi cu 7,6% la cele nerezidenţiale.

SURSA: Mediafax