Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în luna aprilie, față de luna martie 2022

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în luna aprilie a acestui an, față de luna martie, arată noile date ale Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit acestora, volumul lucrărilor a scăzut cu 1,5 procente în a patra lună din an.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, mai spune INS, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 3,4 procente.

În ceea ce privește volumul lucrărilor de construcție ca serie brută, acestea au scăzut pe fondul diminuării cu 5,8% a lucrărilor de întreținere și reparații curente și cu 0,3% a lucrărilor de construcții noi. În acest timp, lucrările de reparații capitale au crescut cu 0,3%.

Institutul Național de Statistică mai spune că au fost înregistrate scăderi de 7,6% în ceea ce privește clădirile nerezidențiale și de 5,3% în ceea ce privește lucrările de construcţii inginereşti, asta în timp ce clădirile rezidențiale cu crescut cu 12,7%.

Volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut în aprilie 2022

Datele INS relevă că volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut în cea de-a patra lună din acest an comparativ cu luna martie. Scăderea, de 9,5%, a fost pusă pe seama diminuării cu 21,0% a lucrărilor de reparaţii capitale, cu 8,7% a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente și cu 8,4% a lucrărilor de construcții noi.

De asemenea, pe obiecte de construcții, a fost înregistrată o scădere produsă de diminuarea cu 14,1% a construcțiilor inginerești, cu 10,1% a clădirilor rezidențiale și cu 2,3% a clădirilor nerezidențiale.

INS arată că volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată, a scăzut, per total, cu 9,0%.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele patru luni ale acestui an

Datele publicate vineri de INS arată că volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 1,0% în perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea a fost pusă pe seama creșterii cu 8,3% a lucrărilor de întreținere şi reparaţii curente, în timp ce lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 4,5%, iar cele de construcții noi au scăzut cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,4%.