Potrivit statisticii, în intervalul ianuarie – martie din acest an, pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-15,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-10,2%).
De asemenea, pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi în cazul construcţiilor inginereşti şi al clădirilor nerezidenţiale, cu 22,5%, respectiv cu 10,6%. Pe de altă parte, construcţiile de clădiri rezidenţiale s-au majorat cu 77,2%, iar volumul lucrărilor de construcţii noi au crescut cu 5%.
În primele trei luni din 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat, pe total, cu 6,4%, iar în funcţie de elementele de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 16,8%, respectiv cu 15,7%.
Tot ca serie ajustată, lucrările de construcţii noi au crescut cu 3,8%, dar pe obiecte, volumul lucrărilor a scăzut la construcţiile inginereşti cu 19,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,4%. În cazul clădirilor rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 52,8%.
Datele INS relevă, la nivel comparativ martie 2017 – martie 2016, că volumul lucrărilor a scăzut, ca serie brută, cu 1%, în timp ce, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (serie ajustată), s-a diminuat cu 6,1%.
Totodată, în luna martie a acestui an faţă de februarie 2017, volumul lucrărilor a crescut, ca serie brută, cu 37,9%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale – cu 191,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+36,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+25,1%).
În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor a scăzut, în martie, cu 0,1%, faţă de februarie pe fondul declinului în cazul construcţiilor noi, de 6,9%. AGERPRES