Volumul primelor brute la asigurări de viaţă a atins 784,92 milioane de lei în primul semestru, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
'Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viaţă, cele mai mari ponderi le deţin clasele C1 (asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare) şi respectiv C3 (asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii) care împreună cumulează 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă', informează ASF.
Conform comunicatului, la sfârşitul primului semestru al 2016, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (asigurări generale şi de viaţă), în sumă de 1,87 miliarde de lei.
La data de 30 iunie 2016, societăţile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute, pentru activitatea de asigurări generale şi de viaţă, în valoare totală de 14,43 miliarde lei, în creştere faţă de sfârşitul trimestrului I al anului 2016 (14,06 miliarde de lei) şi faţă de 31 decembrie 2015 (13,66 miliarde de lei).
În primul semestru al anului 2016, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat 64,63% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, respectiv generale şi de viaţă (4,66 miliarde lei), ceea ce reprezintă o creştere cu 6,49%, faţă de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015 (58,14%).
Piaţa asigurărilor din România a înregistrat, în primul semestru, un total al primelor brute subscrise de 5 miliarde de lei, informează ASF.
Piaţa asigurrărilor a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
'Ambele segmente de asigurări, atât cele generale (AG), cât şi cele de viaţă (AV), au consemnat un avans în prima jumătate a anului 2016, de aproximativ 11% şi, respectiv, de 10%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015. Valoarea primelor brute subscrise, în primele şase luni ale anului, de societăţile de asigurări şi de sucursale doar pe teritoriul României a fost de 4,92 miliarde de lei, în creştere cu 13%, comparativ cu prima jumătate a anului precedent (4,34 miliarde de lei). Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, în primul semestru al anului 2016 (0,08 miliarde de lei), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 (0,17 miliarde de lei)', se arată în document.
Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului 2016, asigurările auto, clasa A3 (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule), reprezintă 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale şi 60% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piaţă.
AGERPRES