Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Federaţia Rusă a fost de 3 miliarde dolari în primele 8 luni din acest an, din care 1,9 miliarde dolari exporturi ale Federaţiei Ruse către România şi 1,1 miliarde dolari exporturi ale României către Rusia, a declarat, joi, Igor Sidorov, consilier comercial şi economic al Ambasadei Federaţiei Ruse.
‘Agricultura este un domeniu important, dar din păcate în relaţiile noastre primează alte mărfuri. Din Federaţia Rusă se exportă în România în proporţie de 85% combustibili: cărbune, petrol şi gaze naturale. Din volumul schimburilor comerciale, produsele agricole deţin mai puţin de un procent. În majoritatea lor, aceste produse care fac obiectul schimburilor comerciale se referă la produsele vegetale şi o mică cantitate de peşte şi nu cele din carne. România nu exportă în Federaţia Rusă produse din carne’, a declarat Igor Sidorov, în cadrul seminarului ‘Dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale dintre România şi ţările estice’, organizat în cadrul târgului CARNEXPO 2013.
Igor Sidorov a spus că 35% din consumul de carne şi produse din carne al Rusiei este asigurat din import, care provine în proporţie de 60% din ţările Uniunii Europene şi aproximativ 35-40% din ţările CSI.
În trecut, România livra cantităţi mari de carne în Federaţia Rusă, iar Igor Sidorov a dat un exemplu din anii 90 când doi producători din România livrau 20.000 de tone către un combinat din Moscova.
Acesta a menţionat că la ora actuală exportul de carne din România către Federaţia Rusă este zero şi că este posibil ca o parte din vină să revină organizaţiilor de control ale Federaţiei Ruse pentru că acele documente care reglementează calitatea produselor din carne pe piaţa Federaţiei Ruse sunt mult mai stricte decât cele ale UE.
‘În anul 2012 experţi din Federaţia Rusiei pe linie sanitar-veterinară şi fitosanitară au fost în România şi au inspectat un număr de producători români. Au făcut un număr însemnat de observaţii asupra a ceea ce ar trebui corectat. Piaţa Federaţiei Rusie este tentantă pentru producători, dar reglementările în ceea ce priveşte calitatea producţiei sunt stricte. Câteodată, Federaţia Rusiei este învinuită că este prea severă în această problemă, de exemplu când interzice importul vinurilor necalitative din Moldova sau din Georgia, sau o interzicere temporară a importurilor produselor lactate din Letonia. Acesta înseamnă că Rusia nu doreşte să aducă pe piaţa sa produse necorespunzătoare calitativ. Din punctul meu personal de vedere pot să vă spun că produsele româneşti din carne sunt deosebit de bune şi plăcute’, a spus Igor Sidorov.
Revista de specialitate Industria carnii.ro organizează Târgul Internaţional CARNEXPO 2013 în perioada 23 – 26 octombrie, în incinta complexului expoziţional EXPOROM.
CARNEXPO 2013 – cel mai mare târg din sud-estul Europei specializat pe industria cărnii şi domeniile conexe acesteia – va reuni sub acelaşi pavilion atât companii de prestigiu la nivel internaţional, cât şi principalii jucători din industria cărnii din România.
SURSA: Agerpres