„Am constatat că efectele unui nivel moderat de voluntariat – între 50 și 199 de ore pe an sau între una și patru ore pe săptămână – au fost cele mai puternice pentru persoanele pensionate”, a declarat profesorul asociat Cal Halvorsen de la Brown School, coautor al studiului Voluntariatul reduce accelerarea epigenetică a vârstei în rândul adulților în vârstă pensionari și lucrători? Rezultatele studiului privind sănătatea și pensionarea. Lucrarea apare în Social Science & Medicine.

„Este foarte posibil ca actul de voluntariat să ofere un sentiment de interacțiune socială și semnificativă, precum și activitate fizică, pe care cei care încă lucrau le primeau deja”, a declarat. „Aceste calități au fost legate separat de accelerarea epigenetică mai puțin rapidă a îmbătrânirii”.

Voluntariatul a încetinit îmbătrânirea biologică

Voluntariatul a încetinit îmbătrânirea biologică, conform Studiului național privind sănătatea și pensionarea.

Voluntariatul moderat a încetinit semnificativ accelerarea vârstei epigenetice la pensionari, demonstrând beneficii mai puternice decât la persoanele active.

„Cu alte cuvinte, la nivel biologic, voluntarii au îmbătrânit doar un pic mai lent decât non-voluntarii”, a declarat el.

Mai mulți voluntari au efecte mai mari

La peste 200 de ore de voluntariat, pensionarii și persoanele active au avantaje considerabile pentru sănătate, demonstrând că voluntariatul poate îmbunătăți bunăstarea indiferent de statutul profesional.

„În general, am constatat că voluntariatul mai mare de 200 de ore pe an – mai mult de aproximativ 4 ore pe săptămână, în medie – a fost asociat cu cea mai mare reducere a accelerării vârstei”, a declarat el. „Acest tip de angajament consecvent oferă probabil o „doză” mai mare de interacțiune socială, fizică și cu scop, despre care credem că este bună pentru oameni.”

Chiar și cu una până la 49 de ore de voluntariat în fiecare an, persoanele pensionate au beneficiat mult.

„Acest lucru s-ar putea datora faptului că voluntariatul a compensat unele dintre efectele benefice ale angajării în activități remunerate pe care pensionarii nu le mai aveau”, a declarat. „Deci, în general, cred că putem spune în general că voluntariatul mai târziu în viață este bun pentru tine, dar cercetări suplimentare ar putea ajuta cu siguranță la explicarea unora dintre aceste constatări specifice.”

În plus față de voluntariat, autorii au investigat probleme de sănătate.

„Am luat în considerare mulți factori de sănătate suplimentari atunci când am desfășurat studiul nostru, motiv pentru care ne simțim mai încrezători în rezultatele noastre”, a declarat el.

Cercetătorii au planificat studiul pentru a face grupurile de voluntari și nevoluntari similare în alte moduri.

„Pentru a estima mai bine efectele epigenetice ale vârstei, am inclus sănătatea autoevaluată și numărul de simptome depresive în schema de ponderare”, a declarat. „În modelele noastre finale, am controlat și alte variabile de sănătate care sunt puternic asociate cu îmbătrânirea epigenetică, inclusiv frecvența activității fizice, statutul de fumător, consumul excesiv de alcool, obezitatea și multe altele”, potrivit medicalxpres