Compania chineză Geeley a anunţat că a finalizat achiziţia companiei Volvo de la grupul Ford, marcând cea mai impoartantă achiziţie a unui investitor din China pe piaţa auto internaţională, transmite Reuters.

Zhejiang Geely, grupul care controlează producătorul auto Geely, a plătit 1,3 miliarde de dolari şi a emis o promisiune de plată în valoare de 200 de milioane de dolari către Ford. Totalul este cu 300 de milioane de dolari mai mic decât valoarea de 1,8 miliarde de dolari vehiculată la anunţarea tranzacţiei, însă Ford a informat că va primi încă o sumă pe parcursul anului.

Odată cu finalizarea achiziţiei, Geely trebuie să readucă Volvo pe profit, notează Reuters. Compania suedeză a raportat venituri de 12,4 miliarde de dolari în 2009, după vânzarea a 334.000 de maşini, dar a înregistrat şi o pierdere record de 653 de milioane de dolari.

Geely intenţionează să folosească brandul Volvo pentru a produce maşini de lux în China, care a devenit anul trecut cea mai mare piaţă auto din lume, devansând SUA, însă vrea să păstreze şi operaţiunile din Europa pentru a vinde pe piaţa internaţională.

SURSA: Mediafax