Poate avea aceeași compoziție biochimică precum laptele animal, dar este realizat folosindu-se o tehnică de biotehnologie emergentă, cunoscută ca „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule. Potrivit publicației Salon.com, laptele care nu mai provine de la vaci, se va afla pe mesele oamenilor mai devreme decât am crede.

Pentru laptele sintetic nu este nevoie de vaci sau de capre. Poate avea aceeași compoziție biochimică precum laptele animal, fiind realizat cu ajutorul unei tehnici de biotehnologie emergentă, cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule. Cei care și-au propus să facă lapte sintetic spun că vor să reducă dependenţa omului de animale și astfel să „salveze planeta”.

Laptele sintetic nu poluează așa de mult

Laptele sintetic nu aduce probleme precum emisiile de metan sau poluarea apei, dar trebuie să depășească numeroase provocări și capcane pentru a deveni o alternativă durabilă și viabilă la laptele de origine animală.  Spre deosebire de carnea sintetică, despre care mulți spun că nu are complexitatea și textura cărnii obișnuite, laptele sintetic este prezentat ca având același gust și aspect precum laptele animal.

Laptele sintetic nu este ceva SF; există deja. În Statele Unite, compania Perfect Day creează o alternativă de lapte sintetic. Este asemănător laptelui prin faptul că este făcut din cazeină și zer, proteine care se găsesc și în lapte. Laptele celor de la Perfect Day este fabricat într-un laborator folosindu-se drojdie modificată genetic, programată cu ADN, pentru a produce aceleași proteine ​​găsite în laptele de vacă. În Australia, start-up-ul Eden Brew a dezvoltat și el lapte sintetic. Compania vizează consumatorii din ce în ce mai alarmați de schimbările climatice.

”Fermentația de precizie” reproduce aceleași proteine ​​din laptele de vacă

CSIRO a dezvoltat tehnologia din spatele produsului Eden Brew. Procesul începe cu drojdia și folosește „fermentația de precizie” pentru a produce aceleași proteine ​​din laptele de vacă. Aceste proteine ​​conferă laptelui multe dintre proprietățile sale importante și contribuie la textura cremoasă și capacitatea de spumare. Pe lângă proteine, ​​se adaugă minerale, zaharuri, grăsimi și unele arome pentru a crea produsul final.

Lumea va învăța să bea lapte sintetic

Cercetătorii susțin că, în cel mult o sută de ani, laptele artificial va deveni ceva obişnuit pentru populaţia lumii, care, conform unor estimări, va ajunge la nouă miliarde de oameni. Tot în Australia, compania All G Foods a strâns 25 milioane de dolari pentru a accelera producția de lapte sintetic. În cel mult șapte ani, compania vrea ca laptele sintetic pe care îl produce să fie mai ieftin decât cel de vacă. Dacă laptele sintetic va ajunge să înlocuiască laptele animal și ca ingredient în sectorul de prelucrare industrială a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări majore pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.