Vom avea poduri peste Prut, anunță Cristian Pistol
Vom avea poduri peste Prut! Vineri, s-a semnat un contract în valoare de peste 150 de milioane de lei între Ministerul Transporturilor, reprezentat prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, și executantul ansamblului de poduri de peste Prut, conform anunțului făcut de directorul Cristian Pistol.
Potrivit șefului CNAIR, executantul proiectului este NESS PROIECT EUROPE SRL, care va avea la dispoziție o perioadă de 24 de luni pentru a finaliza construcția.
„Antreprenorul (NESS PROIECT EUROPE SRL) are la dispoziție 151,68 milioane de lei (fără TVA) și lei fără TVA și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru construcția acestui obiectiv.
Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judetul Iași) și Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt otel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație).
Cel mai lung dintre cele două poduri va avea aproximativ 260 m”, a scris el pe Facebook.
Totodată, Cristian Pistol a oferit detalii despre conexiunile pe care le vor asigura podurile între teritoriile celor două țări.
Șeful CNAIR a mai menționat că ansamblul de poduri va fi construit pe teritoriul României, în continuarea A8 (autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni) și că acest contract este finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).
Autostrada București-Chișinău va fi finalizată până în 2030
În anii următori, România și Republica Moldova își propun să finalizeze un proiect de infrastructură de amploare. Autostrada care va conecta Bucureștiul de Chișinău este crucială pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. De asemenea, proiectul prevede dezvoltarea rețelei feroviare și a punctelor de trecere a frontierei.
Această inițiativă ambițioasă face parte dintr-un plan extins de dezvoltare a rețelelor de transport care leagă cele două țări.
România și Republica Moldova colaborează pentru finalizarea autostrăzii ce va lega cele două capitale până în 2030. Acest proiect este esențial pentru strategia de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, a confirmat acest obiectiv în timpul vizitei sale la Chișinău, unde a avut întâlniri cu oficiali moldoveni, inclusiv cu ministrul Andrei Spînu.
„Ținta noastră comună este ca în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe autostradă”, a declarat Scrioșteanu.
Mai multe puteți citi aici.