Vom avea gaze mai ieftine! Când se va întâmpla acest lucru
În câțiva ani, vom beneficia de gaze mai ieftine și de o securitate energetică sporită datorită unui interconector planificat între România și Serbia. Conducta, cu o lungime de 85 de kilometri, este programată să fie finalizată până în 2028.
Această conductă de gaze va conecta nodul Mokrin din Serbia cu gazoductul BRUA, la Comloșu Mare, în județul Timiș.
„Pe de o parte înseamnă securitate a energiei pentru că ai disponibil să apelezi la vecini dacă nu ai suficientă sau dacă ai o anumită situație și, pe de altă parte, atunci când crești piața pe care o ai la dispoziție, prețurile ar trebui să scadă.
Este important să avem aceste interconexiuni și cât mai multe dintre ele pentru a putea beneficia de fapt, de cele mai bune prețuri pentru gazele românești, prioritatea noastră la nivelul guvernului este să folosim gazele în România. Ce rămâne, va fi disponibil pentru export” – a declarat Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei.
România va fi conectată cu toate țările vecine și va avea capacitatea de a importa și exporta gaze direct.
„Marea diferență ar urma să fie făcută odată ce intră în producție zăcămintele din Marea Neagră. Ar urma să avem o producție mai mare decât consumul intern de gaze” – a spus Radu Dudău, președinte Energy Policy Group.
În primul trimestru al acestui an, aproape 30% din producția de gaze a Uniunii Europene a fost asigurată de România, conform oficialilor români.
Ministrul Energiei a verificat situația la cariera Pinoasa din Complexul Energetic Oltenia
Luni seară, ministrul Energiei a informat că a încheiat ziua cu o vizită la cariera Pinoasa din Complexul Energetic Oltenia. El a dorit să vadă personal situația de pe teren și să audă explicațiile celor implicați.
În perioada următoare, specialiștii vor analiza incidentul de vineri pentru a stabili cauzele, pagubele materiale și măsurile necesare.
Ministrul a menționat că Corpul de control efectuează verificările necesare și că conducerea societății i-a prezentat un plan de măsuri încă din ziua de sâmbătă.
”Ziua de astăzi am încheiat-o la cariera Pinoasa din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Am vrut să văd cu ochii mei situaţia din teren şi să ascult explicaţiile oamenilor din teren. În următoarea perioadă, specialiştii se vor pronunţa cu privire la incidentul de vineri, cauzele, pagubele materiale şi măsurile care se impun.
Corpul de control desfăşoară verificările de rigoare, iar conducerea societăţii mi-a prezentat încă de sâmbătă un plan de măsuri care include securizarea zonei afectate, verificarea tuturor fronturilor de lucru de la nivelul fiecărei subunităţi, pornirea unui excavator adiţional pentru creşterea producţiei de cărbune şi scoaterea utilajelor blocate, acolo unde se poate interveni”, a scris ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a declarat că extinderea carierei Pinoasa se va realiza pe cele 120 de hectare defrișate anul trecut.
În zonă sunt deja trei excavatoare funcționale, iar excavatorul 10 va fi, de asemenea, activat.
Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) și-a propus ca în luna august să atingă o producție de 130.000-140.000 tone de cărbune, cu obiectivul de a reveni la nivelul de 170.000 tone pe lună în septembrie.
De asemenea, ministrul a menționat că a verificat stocurile de cărbune pentru sezonul rece. Acestea sunt conforme cu parametrii așteptați. Stocurile pentru Sucursalele Energetice (SE) se ridică la un total de 258.800 tone, cu distribuția următoare: SE Ișalnița – 33.400 tone, SE Turceni – 151.500 tone, și SE Rovinari – 74.000 tone.