Vom avea nevoie de încă un vaccin? Ambasadorul Israelului în România explică în ce situație ne aflăm

Ambasadorul Israelului în România a explicat că, în țara sa, vaccinarea se face numai cu Pfizer. Astfel, compania americană poate înțelege cât de eficientă este campania anti-COVID.

„Erau niște site-uri. În fiecare dimineață, vorbesc acum despre mine, primul lucru pe care l-am făcut, a fost să intru pe Twitter și să văd ce a anunțat Ministerul Sănătății din Israel despre numărul de persoane care sunt bolnave, grav bolnave și așa mai departe. Și toate datele sunt acolo, toate datele sunt deschise și în fiecare zi, de două sau de trei ori pe zi, lumea a putut să vadă care sunt datele.

Mai ales, Israelul fiind o țară digitalizată, campania noastră de vaccinare toată statistica pe care noi o avem o împărtășim cu Pfizerul. În Israel se face vaccinarea numai cu Pfizerul și faptul că Pfizer poate să ia datele, vorbesc numai statisticile, nu datele persoanelor fizice, acest lucru îl ajută foarte mult pe Pfizer să înțeleagă cât de eficientă este campania, iar aceste informații pot ajuta și pe alte țări”, a declarat David Saranga, conform alephnews.ro

Obiectivul este imunizarea în masă

De asemenea, acesta a subliniat că Israelul și-a atins obiectivul de imunizare în masă iar rata de transmitere a scăzut enorm.

„Israelul a atins obiectivul. Obiectivul nostru era să ajungem la imunitatea în masă. Și am ajuns la asta. Astăzi vorbim de 57 la sută din populație vaccinată. Acum, dacă adăugăm copii sub 16 ani care nu pot să fie vaccinați și dacă adăugăm persoane care au avut COVID, atunci vedem că ajungem la 80 – 85 la sută din populație care este imunizată.

Vedem acum este că rata de transmitere a scăzut enorm. Nu vorbim doar despre persoane care nu se mai îmbolnăvesc, vorbim și de transmiterea care a scăzut. Și vă dau un exemplu: când am început această campanie, acum trei luni, am avut în fiecare zi în jur de 9.000, 10.000 de persoane care erau infectate. Astăzi vorbim despre 100 de persoane pe zi”, a completat ambasadorul, potrivit sursei menționate.

Vom avea nevoie de o a treia doză de vaccin?

Ambasadorul Israelului în România a sublinat că certificatul de vaccinare este valabil pentru prima și a doua doză de vaccin.

Certificatul este pentru prima și a doua doză. Este o întrebare la care nu știm răspunsul fiindcă nici noi, cu studiile pe care le facem, încă nu știm cât timp după rapel trebuie să facem încă un vaccin. Știm că trebuie, dar nu știm dacă vorbim despre șase luni, sau vorbim despre o perioadă mai lungă.

„Când a început pandemia, fiecare țară a văzut că nu e pregătită, dar acum când știm cum s-au desfășurat lucrurile nu vrem să ajungem la această situație încă o dată. Ce știm sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin. Când, în ce mod, nu știm și din acest motiv vrem să fim pregătiți pentru viitor. Să nu uitați că la noi campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie. Asta înseamnă că în luna iunie sau la sfârșitul lunii iulie, lumea va trebui să aibă încă un vaccin, așa că trebuie să ne pregătim”, explică acesta.

Revenirea la normalitate și certificatul de vaccinare

În continuare, David Saranga a punctat că certificatul de vaccinare anti-COVID a dus la revenirea la normalitate.

„Lucrurile pot fi un pic mai simple. Dacă guvernul român va semna un acord cu Israelul, noi am cerut și așteptăm răspunsul din partea română, dacă Israelul va avea un acord de recunoaștere reciprocă a certificatului de vaccinare, atunci fiecare persoană care va prezenta certificatul respectiv nu va trebui să aibă testul serologic.

Cum vă spuneam, m-am întors din Israel acum o săptămână și funcționează. Orice persoană care vrea să intre într-un restaurant, sau o sală de forță, trebuie să prezinte acest pașaport verde, care este o aplicație și fiecare persoană care este vaccinată are acest pașaport și atunci viața a devenit mult mai ușoară. Acum două săptămâni s-au deschis și teatrele în Israel, s-au deschis și cluburile, avem meciuri de fotbal, viața s-a întors la normalitate, datorită acestui pașaport verde”, a completat Saranga.

Sursă foto: Dreamstime