Directorul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), a spus ce se va întâmpla cu vaccinurile împotriva COVID-19, în cazul variantei OMICRON. Va fi nevoie de un nou tip de vaccin?
”Daţi-mi voie să insist asupra faptului că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă avem nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, în lupta împotriva acestei variante sau oricărei alteia,” a declarat Emer Cooke, directorul Agenţiei Europene a Medicamentului, într-o conferinţă de presă, relatează AFP.
”Avem nevoie de mai multe date despre impactul variantei Omicron asupra eficienţei vaccinurilor aprobate şi să adunăm probe suplimentare” cu privire la modul în care acționează vaccinurile actuale pentru prevenirea formelor grave sau mai uşoare ale bolii, dar şi spitalizării şi morţilor, a adăugat directoarea Agenţiei Europene a Medicamentului.
De asemenea, directorul EMA a precizat că, datorită celor cinci vaccinuri şi şase medicamente împotriva COVID-19, ”ne aflăm într-o poziţie mult mai solidă decât anul trecut”.
”Avem multe instrumente suplimentare la dispoziţie”, a adăugat Emer Cooke.
Agenția Europeană a Medicamentului a dat aprobat luni, 20 decembrie, utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică americană Novavax, la nivelul Uniunii Europene.
Decizia momentului luată în cazul certificatului verde
Comisia Europeană a stabilit ca cei care au făcut doar doze de vaccin să aibă un document valabil nouă luni după vaccinarea cu al doilea ser, în cazul călătoriilor dintr-o țară în alta. Boosterul va prelungi, însă, valabilitatea certificatului. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie 2022
Persoanele vaccinate complet anti-COVID nu vor mai avea niciun beneficiu dacă nu fac și doza booster, nici pentru sănătate, nici pentru libera circulație.
Ursula von der Leyen a vorbit despre vaccinarea la nivel european. Șefa Comisiei Europene a arătat că varianta Omicron se răspândește într-un ritm rapid și există riscul potențial de a scăpa vaccinurilor noastre, cel puțin parțial.
„Știm că sistemele noastre de sănătate sunt depășite în acest moment și această situație este în parte legată de numărul mare de pacienți nevaccinați. Prin urmare, concluzia este că răspunsul nu poate fi decât să sporim vaccinarea, să includem copiii care au peste 5 ani (în schema de vaccinare – n.red.), să luăm măsuri de protecție sporite. Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm noii variante”, a precizat Ursula von der Leyen.
S-a decis limitarea valabilităţii certificatului verde
Cu privire la certificatul verde, președinta Comisiei Europene a vorbit despre un acord cu privire la doza booster, dar și cu privire la valabilitateacertificatului verde. Acesta a explicat că doza booster este recomandată la șase luni după vaccinarea completă, iar certificatul va rămâne valid încă trei luni după aceea (respectiv 9 luni de la vaccinarea completă – n.red.)” a spus Ursula von der Leyen.