În cadrul unei ședințe a Asociației Orașelor din România, liderul PSD, Marcel Ciolacu a tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele pe care creșterea prețurilor la materialele de construcții le-ar putea avea asupra țării.
Mai exact, acesta susținea că acest lucru ar putea bloca construcția anumitor clădiri. În acest sens, Ciolacu adăuga că Executivul va adopta o ordonanță de urgență pentru a contracara creșterea prețurilor la materialele de construcții.
Acesta a mai subliniat și faptul că toate investițiile care sunt acum în derulare trebuie finalizate rapid, astfel încât să nu existe probleme pe termen lung.
„Știm cu toții că multe dintre proiectele dumneavoastră de dezvoltare sunt blocate din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.
De aceea, vom veni urgent cu un act normativ prin care toate contractele de investiții de la nivel local – fie ele finanțate prin PNDL 1 sau PNDL 2, dar și cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile prețuri la materialele de construcții. Vreau ca toate investițiile aflate în derulare să fie finalizate rapid”, a spus Marcel Ciolacu.
Efectele fără precendent ale scumpirii materialelor
Pe de altă parte, Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, a explicat ce a vrut, de fapt, să transmită liderul PSD. Într-un interviu acordat la DC NEWS, el a vorbit despre declarațiile lui Ciolacu, dar și despre efectele reale ale creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor.
Mai exact, acesta susține că mulți constructori au ajuns în situația în care nu știu cum să își actualizeze ofertele, având în vedere această creștere fără precedent.
„După cum bine știm, prețurile au luat-o razna și la materialele de construcții, motiv pentru care s-a creat puțină degringoladă în zona proiectelor, chiar dacă sunt cu fonduri europene sau cu bani din bugetul României. Din acest motiv, mulți constructori sunt puși într-o situație delicată privind actualizarea ofertelor pe care le-au făcut. Au făcut oferte la un anumit preț, înainte de pandemie și război, iar acum prețurile s-au dublat”, a spus acesta.
România, în fața unei mari drame
Totodată, Horia Teodorescu adaugă că sunt prețuri care s-au dublat, iar altele s-au și triplat, iar dacă acest lucru va continua, sunt proiecte care nu vor mai putea fi derulate mai departe.
„De exemplu, la fier beton, prețurile s-au triplat. Nu există ceva, din zona construcțiilor, care să nu fie aproape dublu ca preț. Guvernul intervine cu actualizarea prețurilor care sper să dea stabilitate constructorilor.
Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom avea o mare dramă. Multe din proiectele care au fost licitate pe fonduri europene și câștigate de X sau Y, nu contează de cine, s-ar putea să nu mai fie viabile și ele să moară pe parcurs sau în fașă. (…) Este greu de dus investițiile mai departe”, a mai adăugat Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, la DC News.