Vom împrumuta 1,5 mld. euro de pe piaţa externă pentru finanţarea deficitului

România va împrumuta 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă în 2013 pentru finanţarea deficitului bugetar, potrivit datelor prezentate joi de premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă.

Deficitul bugetar este programat la trei miliarde euro, veniturile bugetare sunt de 46 miliarde euro, iar cheltuielile bugetare de 49 miliarde euro.
Guvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 132,6 miliarde de euro, aşa cum rezultă din elementele bugetare prezentate joi seara de premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro.

În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană).

Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la ‘Starea naţiunii din punct de vedere bugetar’.

Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă.

Datoria pentru fiecare cetăţean este de 2.500 de euro, se arată în documentul Guvernului. ‘În ultimii patru ani, datoria României a crescut. Acum patru ani, datoria României era de 19% din PIB (28 miliarde euro) echivalentul a 1.400 euro datorie pentru fiecare cetăţean’, a indicat Executivul.

Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană – acestea vor refinanţate.

România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document.

Primul loc în UE la reducerea deficitului

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la reducerea deficitului bugetar, acesta fiind diminuat cu 2,5 miliarde de euro, a afirmat Ponta.

‘Pentru prima dată după 2007 ne-am încadrat într-o limită de deficit de 3% din PIB, creându-se premisele de ieşire a României din procedura de deficit excesiv’, a spus Ponta, la Palatul Victoria.

Stabilitatea politică a ajutat şi la stabilizarea cursului leu-euro, mai mic pe 10 ianuarie 2013 decât în aprilie 2012, a arătat premierul.

‘Cred că stabilitatea şi predictibilitatea din 2013 ne vor ajuta să păstrăm şi acest indicator în limitele propuse’, a susţinut Ponta.

El a afirmat că, în 2012, Guvernul nu a mai accesat niciun euro de la FMI sau Comisia Europeană din cadrul acordului preventiv, pentru că statul s-a împrumutat de pe pieţele private la costuri din ce în ce mai mici. Vedeţi aici documentul prezentat de premierul Victor Ponta
SURSA:
Agerpres