Creșterea, care ar trage în sus prețurile petrolului de sub 50 dolari pe baril din luna octombrie, ar trebui să faciliteze o creștere a cheltuielilor de capital (capex), a argumentat PwC.
Raportul scoate în evidență declinul abrupt al cheltuielilor de capital la nivel mondial, unii comentatori afirmând că a existat o reducere de 40% în acest gen de cheltuieli, în comparație cu maximele din 2014.
Companiile de servicii petroliere au fost, de asemenea, afectate pe scară largă de o scădere a activității de foraj, precum și a costurilor de exploatare. De exemplu, a existat o scădere cu 30% a unităţilor de foraj în acest an, comparativ cu acum doi ani.
Într-o declarație de liniştire a companiilor petroliere, raportul concluzionează că nu mai există un "plafon" de 100 de de dolari barilul de petrol, aşa cum era înainte ca prețurile să alunece în a doua jumătate a anului 2014.
Cercetarea și dezvoltarea sunt, de asemenea, zone grav lovite, cu firmele de servicii petroliere cheltuind mai puțin, o tendință semnificativă. Lipsa de inovare ar putea fi costisitoare pentru competitivitatea în anumite zone, precum Marea Nordului sau Marea Britanie, se arată în raport. Noile tehnologii sunt esențiale pentru a înlătura lipsa de atractivitate a zonei.
Adrian Del Maestro, director de cercetare al PwC, a apreciat: "Dacă ne uităm la prognoza în ce priveşte cheltuielile de capital pe petrol şi gaze la nivel mondial, este foarte probabil ca acestea să rămână plafonate pentru anul viitor, iar apoi vor crește treptat, pe măsură fundamentele pieței încep să se echilibreze și preţul petrolului va creşte."
"De-a lungul ultimilor 20 de ani am văzut schimbarea modelelor de cerere și ofertă. Anii 90 au văzut în linii mari cum cererea și oferta cresc treptat, în tandem, ceea ce duce la un preț al petrolului destul de stabil."
Del Maestro a continuat să spună că "de la începutul anilor 2000 încoace a existat o creștere puternică a cererii, în principal din China, cu cu o acerbă luptă pentru a satisface această cerere. Ca rezultat, am asistat la creşterea rapidă a prețurilor petrolului. Apoi criza financiară globală a provocat colapsul preţurilor.”