Dobanzile la lei, dar si la valute, vor continua sa creasca si in 2006

Excesul de lei de pe piata monetara romaneasca nu are nici o sansa sa se diminueze curand. Interventia BNR pe piata monetara a crescut usor dobanzile, care ajunsesera la 2-4%. Tendinta insa va continua. In ce se vor plasa economiile de acum inainte?




Dorinta bancii centrale de a reduce dobanzile pentru a descuraja fondurile speculative externe care au intrat in tara dupa liberalizarea contului de capital au adus deja dobanzile la depozitele bancare la un nivel ridicol. In piata exista remunerari de 2% la depozitele in lei constituite pe 12 luni. Ultimele interventii ale BNR au condus la o usoara crestere a dobanzilor la depozitele bancare in lei, tendinta care se pare ca va continua si in 2006, cel putin in prima jumatate a anului.
Dobanzile la depozitele in euro sau dolari pot ajunge la ora actuala la 4% sau chiar 4,5% pentru aceeasi perioada de economisire. Bancherii sunt de parere ca situatia creata este una aberanta. Acest fapt se intampla la ora actuala doar in Japonia, unde dobanzile stau la zero si ceva de o buna bucata de vreme.





Diferenta este data de faptul ca in Japonia este vorba despre o politica monetara de sustinere a exporturilor si de contracarare a efectelor deflatiei. In Romania, in schimb, deflatia este departe, iar autoritatile se plang de cresterea deficitului de cont curent. Analistii economici avertizeaza ca riscul cresterii inflatiei, dobanzile real negative ale bancilor si tendinta din ce in ce mai pregnanta spre consum ar putea sa-i orienteze pe romani spre economisirea in euro si dolari. Cu toate acestea, bancherii sunt de parere ca dobanzile la depozitele bancare in lei vor creste in prima parte a anului viitor pana la o valoare medie de 7%, ceea ce ar aduce un randament de un punct procentual si mai bine peste tinta de inflatie anuntata de BNR pentru 2006, de 5% (partea de sus a intervalului, deci posibil 6%). Coroborat cu aprecierea leului care va continua pentru a mai tine in frau inflatia, acest randament ar putea fi multumitor si lipsit de risc.



“Leul va continua sa se aprecieze real si in 2006: daca ramane la actualul curs fata de euro – ipoteza mai probabila decat o apreciere nominala, aprecierea reala va egala inflatia, sau mai bine zis diferenta de inflatie intre Eurozone si Romania”, precizeaza analistul financiar Radu Limpede. Potrivit calculelor acestuia, cei care vor economisi in lei vor avea un castig net de 5-7% la leu fata de 2-3% dobanda la euro. Iar daca vom considera si inflatia eurozone, dobanda euro e sub 1%. O alternativa la aceste calcule ar putea sa o constituie plasamentele in fonduri care investesc pe pietele europene. In Romania, s-a lansat la sfarsitul anului fondul CA IB, divizia HVB, care investeste pe pietele europene in instrumente cu grad de risc minim (titluri de stat si obligatiuni). Acest fond reuseste sa aduca anual un profit de peste 5% pentru investitiile in euro.


La dolar dobanzile pot fi usor mai ridicate, insa si depozitul in dolari ar pierde comparatia cu leul. Mai ales ca dolarul nu are sanse prea mari sa se aprecieze fata de euro in anul 2006. Totusi “pariurile” in forward pe burse nu sunt de neglijat. Alternativele la depozitele in lei care se invart in zona bancara vizeaza Cont’Rol de la ING Bank cu o dobanda relativ avantajoasa, de 6,5%, depozitele de la Libra Bank, de 8,5% la ora actuala sau certificatele de depozit cu discount, unde dobanda este fixa, iar in unele cazuri (Mindbank) poate ajunge chiar la 10% pe an. Alte variante sunt cele oferite de BRD Groupe Societe Generale prin produsele sale Stejar sau Brad, care au o componenta de asigurare pe langa economisire si unde dobanzile au sanse sa depaseasca usor piata.


Pentru ca eventualele surprize nu pot fi ignorate (o inflatie prea mare pentru economiile in lei sau o apreciere puternica a leului pentru economiile in valuta), si pentru ca “nu se pun toate ouale in acelasi cos” cei care vor sa economiseasca cu un randament mediu in conditii de risc zero ar putea merge pe urmatoarea distributie a economiilor in 2006: 60% lei, 25% euro si 15% dolari. In afara acestor variante, clientii bancilor ar trebui sa-si regandeasca strategia de investitii, sa se reorienteze catre investitiile pe termen mediu si lung si sa aleaga variante de diversificare a riscului.

Economii In depozite bancare In lei

Plusuri:



• Leul se va aprecia in termeni reali


• Plasamentul are un grad de risc foarte scazut, mai ales daca banca este aleasa cu grija


• In prima parte a anului viitor, media dobanzilor bancare in lei ar putea ajunge la 7%, deci peste tinta de inflatie de 5%


Minusuri:

• tinta de inflatie ar putea fi depasita anul viitor.

Economii In depozite bancare In euro

Plusuri:


• Plasamentul are un grad de risc foarte scazut


• La ora actuala, dobanzile in euro sunt apropiate de nivelul celor la lei


• Pe plan international, dobanzile in euro vor creste usor




Minusuri:


• Randamentele pozitive nu vor depasi 2-3% in 2006


• Aprecierea leului ar putea induce un risc de depreciere a monedei unice.

Economii In depozite bancare In dolari

Plusuri:




• Plasamentul are grad de risc mic


• La ora actuala, dobanzile in dolari sunt apropiate de nivelul celor la lei


• Pe plan international, dobanzile in dolari vor creste, dar mai incet




Minusuri:

• Randamentele depind de cotatia euro/dolar si nu este asteptat un salt spectaculos al dolarului


• Aprecierea leului ar putea induce un risc de depreciere a dolarului.

Sistemul de economisire /creditare – In lei

Plusuri:




• Dobanda este de numai 3% pe luna, dar datorita primei de stat anuale randamentul in 2005 a fost de 10%


• In 2006, datorita reducerii primei de stat randamentul estimat este de 8%




Minusuri:

• Economisire pe termen lung, in general de cinci ani. Sumele economisite trebuie sa fie intre 200 si 400 de milioane de lei vechi pentru obtinerea randamentului anuntat.

Investitii In euro pe pietele din strainatate

Plusuri:




• Piete bine reglementate si cu lichiditati mult mai mari


• diversificarea riscului


• Fondul CA IB, divizia HVB, singurul fond care plaseaza valuta romanilor in strainatate, are plasamente doar in obligatiuni guvernamentale


• Randament de 5% la euro




Minusuri:

• Costuri de tranzactionare mai mari


• Capital minim de investit mai mare.