Care este scopul cărții ”An Inconvenient Apocalypse”

Scopul cărții ”An Inconvenient Apocalypse” nu este să încerce să convingă oamenii de realitatea crizelor climatice prin care trece omenirea. Autorii cărții – Wes Jackson and Robert Jensen – spun, încă de la început, că ar fi o misiune imposibilă. „Numeroasele statistici și studii”, scriu ei, „cu greu îi conving pe cei care au decis să ignore amenințările la adresa comunităților umane și a ecosistemelor”.
În schimb, cartea ia toate aceste amenințări ca punct de plecare, explorând implicațiile lor și cum ar putea lumea să răspundă cel mai bine la ele.

Nici mașinile electrice, nici acordurile globale privind clima nu ne mai pot salva

Potrivit lui Jackson și Jensen, prăbușirea civilizației nu poate fi prevenită. Nici mașinile electrice, nici acordurile globale privind clima nu ne mai pot salva.

”Modul actual de lucru este sortit pieirii și depinde doar de noi, de cât de bine de pregătim, pentru a putea supraviețui când Apocalipsa va veni”, scriu ei.

”Vom plăti pentru asta și vom plăti într-un mare fel”

„Cartea încearcă să fie cât mai directă și sinceră cu privire la profunzimea crizei”, spune Jensen, apreciind că soluțiile actuale nu pot împiedica profunzimea crizei”. ”Acum omenirea se află într-o călătorie diferită de aceea a unei societăți de culegători-vânători. Vom plăti pentru asta și vom plăti într-un mare fel”, spune Jackson.
Jackson și Jensen fac o pereche interesantă. Primul este agronom. Și-a petrecut viața studiind problema eroziunii solului. Jensen este jurnalist, autor al unor cărți despre ecologie.

În viziunea lor, zorii agriculturii reprezintă ceva asemănător păcatului originar. Este ceea ce a făcut umanitatea să treacă la un consum mare de energie și de acumulare a averilor, care, spun ei, au împins omenirea în criza ecologică actuală.

Suntem prinși de mii de ani într-o mare schemă Ponzi

Jackson pretinde, de asemenea, că modul de viață al lumii ne-a „prins într-o mare schemă Ponzi, în care, probabil suntem de 10.000 de ani. Știm cu toții cum se termină schemele Ponzi. Nu e ceva plăcut căruia trebuie să-i faci față”, spune el.

Jackson și Jensen susțin că nu sunt nihiliști și oferă numeroase sugestii pentru acțiuni constructive. Toate implică o schimbare radicală a valorilor și a modurilor noastre de a gândi despre noi înșine și, cel mai important, despre lumea care ne înconjoară.

Trebuie să acceptăm natura finită a planetei Pământ!

Autorii susțin că e nevoie de nouă paradigmă, în care ”să acceptăm natura finită a planetei Pământ” și statutul nostru de animale care tânjesc după surse de carbon pentru a avea energie. De aceea, cred ei, este necesară o revizuire a rolului resurselor energetice alternative, care trebuie folosite nu pentru a susține modul nostru actual de viață, ci pentru a amortiza intrarea inevitabilă într-o societate cu energie mai redusă, scrie The Guardian.