Ministerul Mediului ar putea introduce, până la sfârşitul anului, garanţia pentru returnarea PET-urilor în magazine, proiectul urmând să fie aplicat pentru început în hipermarket-uri, transmite Mediafax.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Arad, că se gândeşte să introducă cât mai curând „taxa pe PET”, precizând, apoi, că este vorba de „o garanţie de returnare”, şi nu de o taxă obişnuită.

El a spus că România are încă probleme în domeniul managementului şi colectării selective a deşeurilor, motiv pentru care oamenii „pot fi determinaţi printr-o recompensă” să recicleze PET-urile.

„Este nevoie, pentru că lucrurile au scăpat deja de sub control privind colecatrea selectivă, în sensul că nu se face (…) Oamenii s-au obişnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi o garanţie de returnare (…) Taxa există în unele ţări precum Olanda sau Germania şi este, de fapt, o garanţie de returnare în valoare de 15 până la 25 de cenţi”, a spus Nicolae Nemirschi.

Ministrul a afirmat că sistemul de garanţie pentru returnarea PET-urilor poate fi aplicat până la sfârşitul anului şi că proiectul trebuie să înceapă în hipermarket-uri, care au capacităţi de depozitare.

SURSA: Mediafax