Lanţul de restaurante fast-food McDonald’s a retras 12 milioane de pahare de băut care promovează noul film din seria Shrek deoarece desenele pictate pe ele conţin metalul toxic cadmiu, informează AP şi BBC News.

Paharele au fost vândute la un preţ de circa 2 dolari bucata şi sunt disponibile în patru modele care înfăţişează principalele personaje din film.

Cadmiul poate afecta ficatul, rinichii, plămânii, sistemul nervos şi creierul. În cazul paharelor Shrek, există îngrijorări în legătură cu expunerea pe termen lung la niveluri scăzute de cadmiu.

Metalul ar putea cădea din vopsea pe mâinile copiilor şi apoi ar putea ajunge în corp dacă aceştia îşi bagă mâinile nespălate în gură.

Compania a precizat că a cerut clienţilor să nu mai folosească aceste pahare, ca măsură de precauţie. „Considerăm că paharele Shrek din sticlă sunt sigure pentru a fi folosite de consumatori. Cu toate acestea, pentru a ne asigura încă o dată că clienţii primesc produse sigure din partea noastră, am luat decizia de a opri vânzarea lor şi retragerea voluntară a acestor produse, (măsură) intrată în vigoare imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al McDonald’s din SUA, Bill Whitman.

„Shrek Forever After”, a patra şi ultima parte din seria Shrek, a fost lansat luna trecută în SUA.

SURSA: Agerpres