Potrivit sursei citate, produsele analizate în perioada menționată anterior fac parte din următoarele branduri:
- Alex
- Oetker
- Gordena Impex
- Gallus
- Carmin
- Take Line
- Heitmann
- Atifco
În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire.
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulata, vopsea gelificata, tablete de vopsea, stampile cu vopsea si vopsea hartie ornamentala. Iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 28 de grame.
Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsa intre 10 si 120 de oua.
Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi. In 2021 cu 40 g de vopsea (Jeleu de colorare 20g, coloranti in capsule 18g si cristale 2g), vopsim 120 de oua dar cu un numar de 9 aditivi.
In studiul din 2015, observam ca doar cu 10g se puteau vopsi 30 de oua, iar in 2016 si 2018, cu 20g puteam vopsi intre 40 si 60 de oua, in timp ce in 2019 cu doar un gram mai mult, fata de anii precedenti, se puteau vopsi doar 30 de oua.
Din punctul de vedere al numărului de aditivi
Media numarului de aditivi din studiul produselor realizat in 2021 s-a dublat fata de media numarului de aditivi identificati in studiul din 2015.
Respectiv : in studiul din 2015 media numarului de aditivi regasiti intr-un produs era de 3 fata de 5 media aditivilor regasiti in studiile din 2016, 2018 si 2019. Iar media din 2021 este de 7 aditivi.
Pe parcursul celor 6 ani de studiu in compozitia produselor de vopsit oua apar modificari in ceea ce priveste numarul de aditivi. Numarul aditivilor difera in functie de tipul de vopsea, gramaj si cantitatea de oua pe care o poate vopsi.
Numarul maxim de aditivi gasiti in studiul anilor 2015-2021, este :
- 7 – numarul maxim de aditivi gasit intr-un produs in studiul din anul 2015 ;
- 10 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2016 si 2018 ;
- 12 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2019 ;
- 12 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2021 (regasit in 3 produse distincte)
Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar:
- 10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015
- 16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016
- 22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018 ;
- 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019 ;
- 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021;
Astfel observam o crestere a numericului tipurilor aditivilor cu 22% in 2021, fata de 2015.
Si in 2021 se mentine folosirea celor mai utilizati aditivi, la care se adauga E211 (regasit in 23 de produse si E202 (regasit in 19 produse), ramanand constant numarul tipurilor de aditivi fata de anul 2019:
– acidul lactic (E270)- prezent in 2021 in 26 produse
– azorubina (E122)- prezent in 2021 in 28 produse
– albastru briliant FCF (E133)- prezent in 2021 in 22 produse
– tartrazina (E102)- prezent in 2021 in 21 produse
– acidul citric (E330)- prezent in 2021 in 19 produse
– Benzoat de sodiu (E211)- prezentin 2021 in 23 produse
– Sorbat de potasiu (E202)- prezent in 2021 in 19 produse