Vopsea de ouă, ce s-a schimbat în ultimii 7 ani? Cu 113% mai mulți aditivi în anul 2022 comparativ cu 2015

În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:

  1. Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire.

Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulată, vopsea gelificată, tablete de vopsea, stampile cu vopsea și vopsea hârtie ornamentală. Iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 28 de grame.

            Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsă între 10 și 120 de ouă.

În 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi. În 2021 cu 40g de vopsea vopsim 120 de oua, dar cu un numar de 9 aditivi.

În studiul din 2015, observam că doar cu 10g se puteau vopsi 30 de oua, iar in 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 și 60 de oua, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult față de anii precedenți, se puteau vopsi doar 30 de oua.

Produsele analizate fac parte din următoarele branduri:

Alex
Oetker
Gordena Impex
Gallus
Carmin
Take Line
Heitmann
Atifco

În studiul din 2022, se poate observa că s-au menținut atât gramajul cât și capacitatea de vopsire, respectiv:

  • cu 10g se pot vopsi 30 de ouă, dar cu un număr cuprins între 5 și 8 aditivi alimentari,
  • cu 16g de vopsea se pot vopsi 100 de ouă, cu un număr de 11 aditivi,
  • cu 20g putem vopsi între 40, 50 sau 60 de ouă ,cu un număr de 6, 8,9,10 sau 11 aditivi
  • cu 21g se pot vopsi între 30 sau 60 de oua, cu un număr de 9 sau 10 aditivi alimentari

    2. Din punctul de vedere al numărului de aditivi

Media numărului de aditivi din studiul produselor realizat în 2022 s-a dublat față de media numărului de aditivi identificați în studiul din 2015.

Respectiv : în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de 3 fata de 5 media aditivilor regăsiți în studiile din 2016, 2018 și 2019. Iar media din studiile din anii 2021 și 2022 este de 7 aditivi.

Numărul maxim de aditivi găsiți în studiul anilor 2015-2022

Numărul maxim de aditivi găsiți în studiul anilor 2015-2022 este :

7 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din anul 2015;

10 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiile din 2016 și 2018;

12 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2019;

12 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2021 (regasit în 3 produse distincte) ;

11 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2022 (regăsit in 7 produse distincte)

        În studiile anilor 2015- 2021 fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar spre deosebire de studiul dina nul 2022 în care am regasit 1 produs ce nu are în compoziție niciun aditiv alimentar.

  • 10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015;
  • 16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016;
  • 22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018;
  • 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019;
  • 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021;
  • 34 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2022.

Astfel observam o creștere a numărului de aditivi diferiți cu 240% în 2022, față de 2015 și cu 6.25% față de ani 2021 și 2019.

Și în 2022 se menține folosirea celor mai utilizati aditivi, la care se adauga E211 (regăsit în 33 de produse și E202 (regăsit în 31 de produse)

– acidul lactic (E270)- prezent în 2022 in 40 produse

– azorubina (E122)- prezent în 2022 în 39 produse

– albastru briliant FCF (E133)- prezent în 2022 în 30 produse

– tartrazina (E102)- prezent în 2022 în 30 produse

– acidul citric (E330)- prezent în 2022 în 27 produse

– benzoat de sodiu (E211)- prezentin în 2022 în 33 produse

– sorbat de potasiu (E202)- prezent în 2022 în 31 produse

Atentie la cutiile cu ouă deja vopsite! Citiți eticheta pentru a vă asigura că există detalii despre vopseaua de ouă folosită!