Primii cinci producători de lacuri şi vopsele decorative reprezintă valoric circa 80% dintr-o industrie evaluată la circa 165 mil. euro în 2013, restul fiind împărţită între mai bine de 100 de jucători extrem de fragmentaţi. Tabloul sumbru al acestui sector este întregit de faptul că cele mai active fabrici nu reuşesc să utilizeze mai mult de 30% din capacitatea de producţie instalată.
„Din punctul meu de vedere, România a ieşit de mult din criză şi trăim în noua realitate în care nu se mai justifică fragmentarea excesivă a jucătorilor din piaţă şi mai ales războiul de preţuri cu produse de o calitate precară. Au fost mai multe mişcări de consolidare ale unor jucători din piaţă în ultimele 18 luni şi cred că vor continua“, spune Dragoş Militaru, directorul general executiv al Fabryo-Atlas Paints. Producătorii Fabryo şi Atlas au apelat la unirea operaţiunilor pentru optimizarea costurilor de producţie. Procesul de fuziune, demarat în ianuarie 2013, a fost încheiat la începutul acestui an şi a rezultat o nouă companie care a urcat în fruntea clasamentului celor mai mari producători de lacuri şi vopsele decorative. Potrivit lui Militaru, fragmentarea pieţei a întreţinut un război permanent pe preţuri, care conduce la compromisuri dramatice în ceea ce priveşte calitatea produselor comercializate.
„Produsele lor sunt doar în aparenţă «ieftine», pentru că, din cauza unor randamente scăzute, clientul final plăteşte de fapt mai mult. Recomand şi e de dorit să vedem mai multe mişcări de consolidare a unor jucători care îşi propun să livreze în piaţă în mod etic produse de un nivel de calitate acceptabil, conform cu standardele europene“, subliniază Dragoş Militaru.
De aceeaşi părere este şi Daniel Guzu, proprietarul producătorului de materiale de construcţii Duraziv, care evidenţiază faptul că piaţa a asistat în ultimii ani „la încercări de integrare a unor afaceri centrate doar pe vopsele decorative în cadrul unor proiecte mai ample, în vederea creării unei oferte complete. Credem că acest trend se va menţine“.
Bază de creştere
Piaţa lacurilor, vopselelor şi tencuielilor decorative a crescut anul trecut cu 2% în volum, până la 306.000 tone, potrivit unui studiu InterBiz. Creşterea de 30% a lucrărilor de reparaţii şi renovări pe segmentul rezidenţial a susţinut creşterea de peste 5% a consumului de vopsele decorative. De asemenea, creşterea de 9% a industriei prelucrătoare şi, mai ales, creşterea producţiei auto cu 22% au susţinut creşterea segmentului vopselelor industriale şi auto.
Chiar dacă piaţa a crescut în volum, valoric ea a scăzut cu 5%, potrivit datelor Fabryo-Atlas Paints. Producătorul se aşteaptă ca 2013 să fie ultimul an de scădere valorică a industriei, iar pentru 2014 întrevede o creştere modică.
Daniel Guzu spune că în 2013 s-a înregistrat o creştere a apetitului investiţional din partea dezvoltatorilor privaţi, mai ales în zona Bucureşti şi în oraşele limitrofe. Construcţiile noi asigură aproximativ 50% din consumul total din piaţă, iar dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale sunt cei mai mari consumatori, conform datelor Duraziv.
„Volumul proiectelor de investiţii realizate cu fonduri publice pe segmentul rezidenţial a fost, în 2013, de zece ori mai mic decât în anul precedent. Cu toate acestea, numărul de unităţi locative noi livrate în piaţă a înregistrat un declin minim. Creşterea activităţii private pe segmentul rezidenţial explică acest fenomen. Mulţi dezvoltatori de locuinţe au scos din sertare o serie de proiecte, iar şantierele sunt destul de active“, evidenţiază Daniel Guzu. De asemenea, marii retaileri şi dezvoltatorii de birouri au generat o parte consistentă din consumul anului trecut.
Totuşi, Dragoş Militaru remarcă faptul că dinamica negativă accentuată a populaţiei rezidente în România nu oferă perspective favorabile pentru următorii 3-5 ani. „Cu excepţia unor lucrări inginereşti de anvergură (de exemplu, centrele comerciale din Bucureşti), nu ne putem aştepta la o revenire rapidă a construcţiilor noi“, spune acesta. Directorul executiv al Policolor, Marius Văcăroiu, este de părere că tot sectorul renovărilor va genera cea mai mare cerere şi în 2014, după ce anul trecut mai mult de 70% din consumul de vopsea a venit din această direcţie. Ca o măsură de reducere a costurilor de producţie, Policolor a decis mutarea fabricii de vopsele din zona Theodor Pallady a Capitalei în incinta platformei chimice din cartierul Militari, pe un teren de 2,5 hectare. Costul procesului de transfer al producţiei, programat a se încheia în 2016, a fost estimat de companie la 6-8 mil. euro. Capacitatea de producţie a noii fabrici va fi de 4.000 de tone/an, similară cu cea actuală. Cel mai probabil, terenul de 13,8 hectare folosit parţial de fabrica Policolor va fi scos la vânzare.
Mai multă culoare
Daniel Guzu spune că intensificarea activităţii private în construcţii şi creşterea numărului de unităţi locative noi livrate pe piaţă este extrem de importantă, deoarece dependenţa de autorităţi poate genera blocaje financiare, cauzate de întârzierile de plată. O altă problemă cu care se confruntă acest sector este aceea că apetitul de a decora al românilor este limitat. Structura vânzărilor din piaţă denotă un accent deosebit pus de români pe vopseaua albă, utilizată atât de dezvoltatorii de locuinţe noi, cât şi de instituţiile publice şi de persoanele care scot pe piaţă un imobil, la vânzare sau la închiriere.
„Noi mizăm pe o accentuare a importanţei acordată de români culorii în proiectele de amenajare şi renovare. Duraziv va pune accentul, în acest an, pe promovarea culorii. Cererea mare generată de programul naţional de reabilitare, precum şi activitatea de pe segmentul locuinţelor noi, ne-a determinat să alegem această abordare. E o direcţie spre care se îndreaptă acum cei mai mulţi jucători din această piaţă“, completează proprietarul Duraziv.
În concluzie, Guzu spune că în 2014 există premise care îi permit să mizeze pe o creştere a pieţei de construcţii. Admite însă că sunt mulţi factori greu de controlat, în funcţie de evoluţia cărora piaţa poate fluctua; printre aceştia se numără vremea, consumul şi nivelul de stabilitate politică.
Dragoş Militaru: «Nu mă aştept la mişcări de preţuri semnificative în 2014»
Capital: Observaţi vreo revenire a sectorului rezidenţial?
Dragoş Militaru: Observăm de luni bune o dinamică în creştere a tranzacţiilor imobiliare cu locuinţe. Ieftinirea creditelor în lei susţine această tendinţă.
Capital: Care sunt principalele provocări pe care trebuie să le înfrunte producătorii în acest an?
D.M.: Continuăm să suportăm un efort fiscal apăsător şi o cotă TVA excesiv de mare pentru materialele de construcţii care vizează o nevoie cu profund caracter social. În ciuda planului nostru de afaceri bine gândit, ne confruntăm, din nou, cu taxe noi pe combustibili şi costuri în creştere la gaze şi energie electrică. Competiţia ne-etică este o altă provocare cu care ne confruntăm de ani buni.
Capital: Cum au evoluat preţurile produselor finite în ultimul an? Vă aşteptaţi la creşteri de preţuri în 2014?
D.M.: Preţurile medii au stagnat sau au scăzut uşor în ultimele 12 luni. Nu mă aştept la mişcări de preţuri semnificative în 2014. Toţi jucătorii din piaţă stau cu ochii pe Fabryo-Atlas Paints, pentru a-şi decide propria politică de preţuri. Nu e uşor să fii lider de piaţă. Derularea unor evenimente externe poate însă rupe oricând echilibrul, pentru că majoritatea materiilor prime sunt importate.
Capital: Insolvenţele şi falimentele au măcinat puternic sectorul construcţiilor. Vă aşteptaţi la o ameliorare sau la o accentuare a acestui fenomen în perioada următoare?
D.M.: Mă aştept la o mai corectă înţelegere şi aplicare a legii insolvenţei în România. Falimentele sunt un lucru normal în peisajul economiei de piaţă. Proiectele nesustenabile nu au cum să reziste în timp, şi selecţia naturală este binevenită. Sper ca în continuare consumatorii români să aleagă calitatea.