Finalul pandemiei va însemna pentru milioane de turişti din lumea întreagă, evident şi pentru români, posibilitatea de a-şi petrece iarăşi concediile în străinătate. Se pare însă că ar putea exista o piedică majoră în acest caz.
Mii de români aşteaptă cu nerăbdare ridicarea restricţiilor la nivel internaţional, ca să-şi poată petrece din nou concediile în străinătate. Relaxarea măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19 ar putea să nu fie în totalitate vestea bună pe care o aşteaptă aceştia.
Multe state ar putea cere persoanelor care vor să intre pe teritoriul lor dovada că s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Situaţia a fost comentată şi de către preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba. El spune că se lucrează inclusiv la un soft care să țină evidența persoanelor vaccinate și prin care să se condiţioneze oferirea serviciilor de transport.
“Există dezbateri destul de profunde în Germania cu privire la diferențierile care ar putea interveni între cei vaccinați și cei nevaccinați. În România, vedem deja că există prestatori de servicii care lansează reduceri, facilități pentru cei vaccinați.
Există companii aeriene, iar Asociația Internațională a Companiilor Aeriene a lucrat deja la un soft, care să țină evidența persoanelor vaccinate și vor să pună condiția pentru oferirea serviciilor de transport legate de vaccinare, după cum e posibil ca unele state din lume sau chiar din UE să condiționeze accesul pe teritoriul lor de existența vaccinului”, a declarat preşedintele CNCD pentru B1 TV.
“Întrebarea este dacă se îngrădește în mod justificat sau nu”
Aceste condiţionări vor ridica, fără îndoială, problema discriminării şi a îngrădirii în mod justificat sau nu a dreptului la liberă circulaţie. Asztalos Csaba, cel care conduce Consiliul pentru Combaterea Discriminării din România, atrage atenţia că, în această situaţie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a înclinat deja spre protejarea publică, chiar dacă se îngrădeşte dreptul la circulaţie.
“Ar fi o îngrădire a dreptului de circulație a persoanelor. Dar întrebarea este dacă se îngrădește în mod justificat sau nu. Statele asta vor analiza, dacă această condiționare este justificată. În situația în care statul ajunge la concluzia că în mod justificat se impune această condiție de acces, pentru că dorește să protejeze sănătatea publică, vor pune în balanță restricția și scopul restricției.
Statele vor pune în balanță inconvenientele și pierderile și pericolele că o societate nu se vaccinează. Judecătorul va fi chemat să spună este un tratament nejustificat sau justificat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înclinat spre protejarea publică”, a mai declarat Asztalos Csaba.