Vor fi chemați chemați în Armată?! MApN a început recrutarea. Anunțul momentului în România

armata recrutare soldati

SURSA FOTO: Dreamstime

Războiul de la graniţă trezeşte îngrijorări mari. În acest context, Armata face recrutări și anunță că are 7000 de posturi libere. Cu câteva zile în urmă, premierul Ciucă a vorbit chiar despre faptul că armata ar putea redeveni obligatorie.

În contextul actual în care România are chiar la granița sa războiul ruso-ucrainean, MApN anunță că face 7.000 de recrutări voluntare deocamdată însă aceastea ar putea redeveni obligatorii.

Premierul Nicolae Ciucă a sugerat, în urmă cu câteva zile, că în România ar putea fi reintrodus stagiului militar obligatoriu. Ciucă a vorbit despre nevoia de mai mulţi soldaţi dar şi despre achiziţia de echipamente moderne de luptă.

Dincolo de declarații, armata caută voluntari, pe care, în caz de nevoie, să-i mobilizeze imediat. Ministerul Apărării a inițiat o nouă campanie de recrutare şi promite solde lunare de peste 3.000 de lei pentru perioada de instrucţie şi cel puţin 1.000 de lei lunar pentru fiecare voluntar.

Redevine armata obligatorie?

„Pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război și armatelor mici tehnologizate și sofisticate de profesioniști care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război”, este declarația care lasă să se înțeleagă că este posibil să se reînființeze  serviciului militar obligatoriu care a fost suspendat în 2007 și neînlocuit cu programe alternative așa cum au făcut unele țări.

Armata română numără acum aproape 60.000 de cadre active permanente, insuficient în contextul militar actual, spun experții.

Ca să crească numărul soldaţilor, MApN a pus la bătaie luna trecută peste 5.000 de posturi permanente de militari la nivelul întregii ţări. În plus, se caută şi circa 2.200 de rezervişti voluntari, care vor fi chemați în caz de nevoie. Înscrierile sunt până în 30 iunie.

Doritorii vor trebui sa treacă prin câteva probe. Examenul psihologic, testele fizice și interviul sunt obligatorii.

România avea 300 de mii de militari

Forțele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale , aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Pe timp de război, Președintele României este comandatul suprem al Forțelor Armatei.

În România comunistă, serviciul mili­tar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani.

Admișii și admisele la facul­ta­te făceau armata la „termen redus”, băieții nouă luni înaintea primului an de fa­cul­tate, iar studentele se inițiau în tainele tra­sului cu pușca pe durata studiilor. La Universitate, în trei ani din totalul de patru, câte o zi pe săptămână era alocată milităriei.

Înainte de 1989, România avea o armată de peste 300.000 de militari. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, iar acum armata de profesioniști are sub 70.000 de militari.