Economia mondială începe treptat să-şi revină şi să iasă din izolarea impusă de pandemie. Pentru ca totul să meargă potrivit planului, ar trebui ca valurile de stimuli economici venite dinspre guverne şi băncile centrale ale ţărilor afectate să ajungă să promoveze economiile şi să contribuie la o relansare a angajărilor.

Totuşi, un risc uriaş generat de pandemia de coronavirus este că s-ar putea produce un „şoc de realocare”, în care firmele sau chiar sectoare întregi ale economiei să sufere daune de durată. Odată pierdute, locurile de muncă nu se mai întorc, iar rata şomajului rămâne la cote ridicate. Asta i-ar putea împinge pe muncitori să se retragă sau să adopte varianta relocării, ambele soluţiii fiind foarte dificile.

Rata şomajului va ajunge la cote alarmante în SUA

Această temă a fost abordată, săptămâna trecută, de către Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite). Oficialii FED prognozează o rată a dobânzii apropiată de zero până în anul 2022. Motivul: creşterea ratei şomajului până la cel mai ridicat nivel de la Marea Depresiune încoace.

Jerome Powell a susţinut că vor exista „milioane de oameni care nu vor reveni la vechea lor slujbă”. Şeful FED va lansa un raport către Congres cu privire la perspectivele economice din această săptămână, potrivit Bloomberg.

Cele mai recente analize efectuate de Bloomberg Economics relevă faptul că 30% din pierderile de locuri de muncă din Statele Unite ale Americii care au avut loc în perioada februarie-mai 2020 sunt rezultatul unui şoc de realocare. Analiza Bloomberg Economics se bazează pe relația dintre angajare, concediere, deschidere și șomaj şi concluzionează că piața forței de muncă se va recupera inițial rapid, dar apoi se va reduce cu milioane de locuri de muncă.