Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare din România (PRBAR) au trimis un comunicat de presă în care notează că măsura plafonării comisioanelor propusă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va afecta grav existența celor peste 40.000 de brokeri de asigurări.
20.000 de brokeri de asigurări ar putea dispărea de pe piață. Plafonarea comisioanelor va avea efecte negative
PRBAR mai spune că efectele negative se vor simți la nivelul sutelor de mii de clienți și la parteneri din domenii conexe.
„Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) din România atrage atenţia asupra numeroaselor vicii de legalitate care afectează Proiectul şi care, pe de o parte, fac certă desfiinţarea actului normativ propus în cadrul unui control de legalitate ce va fi declanşat iar, pe de altă parte, va avea consecinţe socio-economice deosebit de grave care nu au fost avute în vedere la redactarea Proiectului şi care vor conduce la exacerbarea crizei existente pe piaţa asigurărilor RCA din România”, se arată în comunicatul de presă menționat anterior.
De asemenea, PRBAR spune că ”plafonarea comisioanelor poate conduce la un scenariu în care aproximativ 20.000 de distribuitori independenţi sunt eliminaţi de pe piaţă în decurs de maximum 2-3 luni. În această ipoteză, aproximativ 700.000 de poliţe de asigurare vor trebui emise direct de societăţile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operaţională într-un timp scurt. Consecinţa directă va consta în existenţa, în fiecare lună, a aproximativ 350-500 de mii de consumatori care vor întâmpina reale probleme în accesarea produselor de asigurare – adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului”, se arată în document.
Se cere excluderea plafonării din proiect
Potrivit reprezentanților PRBAR, este solicitată excluderea din Proiect a prevederilor care vizează plafonarea comisioanelor de distribuţie şi solicită invitaţie la toate consultările/întâlnirile de lucru care vor avea loc cu privire la acest Proiect, în scopul susţinerii punctului de vedere.
De asemenea, reprezentanții spun că proiectul care vizează plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni încalcă normele de tehnică legislativă privind evaluarea impactului actului normativ, anterior publicării, şi prevederile legislaţiei europene şi naţionale din domeniul Concurenţei.
Plafonarea comisioanelor de intermediere la cel mult 5% din cuantumul primei brute va conduce la eliminarea de pe piaţă a multor distribuitori care, în acest context, nu vor fi în măsură să-şi acopere nici costurile de funcţionare. Aşadar, va avea loc o reducere masivă a distribuţiei independente de asigurări, care este o componentă esenţială a pieţei de asigurări, subliniază sursa.
„Scăderea dramatică a numărului de distribuitori va afecta grav pe termen mediu şi lung interesele consumatorilor, dat fiind că infrastructura şi serviciile puse la dispoziţie de distribuitori reprezintă principala modalitate de accesare a produselor de asigurare. Totodată, scăderea numărului de distribuitori va întârzia apariţia/dezvoltarea unor noi societăţi de asigurări pe piaţa RCA, întrucât în absenţa distribuţiei independente investiţia unui astfel de operator va fi mai costisitoare şi, în acelaşi timp, mai riscantă, fiind necesară dezvoltarea, de către fiecare asigurător, a propriei infrastructuri de distribuţie a asigurărilor”, scrie PRBAR.
Plafonarea nu va avea efectul dorit
Reprezentanții spun că fiind parte a cheltuielilor de vânzare a poliţelor de asigurare, comisioanele de distribuţie sunt deja plafonate indirect şi, totodată, nu influenţează tariful de primă final, întrucât sunt parte a cheltuielilor administrative care în niciun caz nu pot depăşi 25% din tariful de primă.
Așadar, o dată cu plafonarea tarifelor de primă practicate de asigurători are loc oricum o reducere a veniturilor distribuitorilor, dată fiind relaţia de interdependenţă dintre cele două şi faptul că toate comisioanele sunt exprimate în procent din cuantumul primei.
„Ca o consecinţă firească a celor de mai sus, plafonarea comisioanelor nu are efecte în sensul „combaterii creşterii excesive a preţurilor” întrucât nivelul comisioanelor afectează exclusiv relaţia distribuitorului cu asigurătorul, neavând efecte asupra consumatorului final”, se arată în comunicat.
În aceste condiţii, adoptarea Proiectului în forma publicată în data de 18 februarie creează riscul real al unei proceduri de infringement declanşată împotriva României, în baza art. 258 TFUE (Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene, n.r.), avertizează patronatul brokerilor de asigurări.