Lovitură pentru sute de români! Își vor pierde locurile de muncă
Este vorba despre Romsilva, unde peste 400 de angajați vor fi disponibilizați în urma reorganizării administrative a companiei. Potrivit ministrului mediului, unele persoanele disponibilizate de la Regia Națională a Pădurilor vor putea ocupa posturi vacante din alte departamente ale Regiei.
Restul de angajați disponibilizați vor primi salarii compensatorii. Ministrul a explicat astăzi, într-o conferință de presă, că susține reorganizarea instituției, care este discutată și negociată cu sindicatele.
„Reforma administrativă înseamnă, de asemenea, regândirea ocoalelor silvice, acolo unde nu se justifică prezența unor persoane de conducere, TESA și așa mai departe, trebuie să facem reducerile. Am ținut neapărat că în aceste reorganizări să nu afectăm personalul silvic de specialitate care lucrează pe teren.
Deci, nu se referă la pădurarii care sunt pe teren și care protejează, ocrotesc pădurea zi de zi”, a declarat Tanczos Barna.
Decizia luată anterior de Romsilva?
Directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor, George Mierliţă, a declarat anterior că Romsilva va încerca să înfiinţeze depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât să realizeze o livrare directă către consumator.
„Vom încerca să realizăm şi să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite.
Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie.
Voi încerca să păstrez şi să îndeplinesc ţintele de reformă, de management şi cele de guvernanţă din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrantă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care Romsilva va avea un rol activ atât în ceea ce priveşte realizarea suprafeţei de 56.700, înfiinţarea pepinierelor şi modernizarea celor actuale, cât şi realizarea lucrărilor de corectare a torenţilor din fond forestier”, a spus George Mierliţă.