Președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, Constantin Paraschiv, declară că digitalizarea proceselor băncilor și desființarea agențiilor va determina o pierdere a locurilor de muncă pentru unii salariați din industria bancară.
Digitalizarea, repercusiuni pentru salariații din bănci
„Negocierea colectivă are loc indiferent daca sunt sau nu salariații afectați. Ne-am propus să discutăm cu partea patronală în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă în care să avem în vedere un salariu minim de 3.500 de lei brut și dublarea salariilor compensatorii, pentru că ne așteptăm ca procesul de digitalizare să aibă repercusiuni mari în rândul salariaților, în sensul că vor fi disponibilizate foarte multe locuri de muncă, pentru că el nu presupune numai desființarea casieriilor, ci și desființarea unor agenții din țară.
(…) Noi ne așteptăm ca toate băncile să treacă la această măsură, dar ea va fi mai rapidă datorită ritmului accelerat al digitalizării. (…) Nu se vor desființa 100% pentru că cetățenii au nevoie să interacționeze uman și nu toată lumea știe să folosească mijloacele astea online. Dar o parte dintre ele cu siguranță se vor desființa”, a afirmat Constantin Paraschiv pentru profit.ro.
Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, o soluție pentru angajații aflați în această situație este reconvertirea profesională.
„La ora actuală noi nu știm unde pleacă oamenii ăștia, ce locuri de muncă își găsesc, dacă își mai găsesc sau nu loc de muncă conform nivelului lor de pregătire. În condițiile astea, dorim să avem o discuție cu partea patronală pentru a încerca să găsim o soluție de a îi reconverti sau păstra pe alte posturi în cadrul sistemului bancar”, a precizat Constantin Paraschiv.
Autorităţile de Supraveghere vor o adaptare la era digitală pentru UE
Menționăm că, Autorităţile Europene de Supraveghere (AES) au recomandat luni Uniunii Europene să demareze acţiuni pentru a garanta că atât cadrul de reglementare cât şi cel de supraveghere se adaptează la era digitală.
AES, care grupează Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), a publicat un raport, cerut de Comisia Europeană, în care au fost incluse o serie de recomandări pentru consolidarea reglementării serviciilor financiare ale UE şi îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere.
Autorităţile Europene de Supraveghere semnalează că utilizarea tehnologiilor inovatoare în sectorul financiar din UE facilitează schimbări în lanţurile de valoare şi apariţia unor noi grupuri cu activitate mixtă, ceea ce prezintă riscuri, dar şi noi oportunităţi pentru consumatori şi instituţii.
Printre recomandări, AES propun ca reglementarea să fie abordată holistic, cu scopul de a „menţine un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi de a aborda riscurile derivate din transformarea lanţurilor de valoare şi apariţia de noi grupuri care combină activităţile financiare şi non financiare”.
Totodată, recomandă consolidarea protecţiei consumatorilor în cadrul digital prin consolidarea mecanismelor de informare, de reclamaţii şi dispunerea de măsuri pentru evitarea vânzării de produse necorespunzătoare şi îmbunătăţirea educaţiei digitale.