Următoarele persoane riscă să rămână fără un loc de muncă! Mai precis, Comisia de administrație şi muncă încearcă să dea un raport comun cu modificările la codul administrativ. Este vorba despre limitarea numărului de secretari de stat la maximum patru pe fiecare minister.
Trebuie menționat că reforma se află în continuare în dezbatere. Până în momentul de față, nu s-a ajuns la un rezultat pertinent.
Sute de români riscă să rămână fără un loc de muncă
În cazul în care proiectul nu este adoptat de Senat până pe 10 octombrie, trece tacit şi ajunge la Camera Deputaţilor. Aceasta este for decizional. Mai mulţi secretari de stat din ministere au anunțat că pleacă acasă în cazul în care aceste schimbări sunt implementate.
Ministerele ar urma să fie limitate la maximum patru secretari de stat. Amintim că în momentul de față sunt instituţii care au chiar şi triplu ca număr de secretari de stat. Mai mult, numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani.
Conform noilor modificări, ar urma să plece acasă 200 de secretari de stat şi subsecretari de stat.
De exemplu, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are 10 secretari de stat din care şase ar urma să plece acasă. Simultan, la Educaţie sunt opt, la MIPE sunt opt, iar jumătate ar trebui să plece acasă. La Transporturi sunt șapte, iar la Mediu sunt șase.
Din 2010 şi până acum, numărul de secretari de stat a crescut de 10 ori. Astfel, a apărut cel puțin un angajat nou în instituții în fiecare an. Amintim că următoarele ministere au cei mai mulţi secretari de stat:
- Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 10 secretari de stat, iar 6 dintre ei ar urma să plece acasă, potrivit măsurilor anunțate de Guvern;
- Ministerul Educației. 8 secretari de stat, iar jumătate ar trebui să plece acasă;
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). 8 secretari de stat, iar jumătate ar trebui să plece acasă;
- Ministerul Transporturilor. 7 secretari de stat;
- Ministerul Mediului. 6 secretari de stat.
Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale
Amintim că Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale. Prin intermediul acesteia se vor desființa 200.000 de posturi în sistemul bugetar.
Totodată, se vor introduce și o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact major asupra cetățenilor. Premierul Marcel Ciolacu urmează să meargă în fața Parlamentului, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.
Potrivit unui document publicat de Guvern, prezenta lege reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României pe termen lung.
Statul Român și unitățile sale administrativ teritoriale trebuie să poată susține din fonduri publice finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor la un nivel calitativ și competitiv impus de standardele europene prin regulamentele existente în acest sens, potrivit documentului.