Potrivit unui anunț făcut de Agenţia Spaţială Europeană, a fost semnat primul contract pentru dezvoltarea unor sateliţi de supraveghere a emisiilor de CO2 rezultate din activităţile umane. Inițiativa face parte din Programul Copernicus de observare a Terrei.
Misiunea este numită CO2M. În cadrul acesteia vor fi lansaţi doi sateliţi identici până la sfârşitul anului 2025 (Sentinel 7A şi 7B). Aceștia permit identificarea emisiilor de dioxid de carbon provenite din activitatea oamenilor, faţă de cele din surse naturale.
„ESA şi compania germană OHB System AG au semnat vineri contractul pentru construcţia primilor doi sateliţi din cadrul acestui program”, transmite ESA, potrivit agerpres.ro
Valoarea totală a contractului este de 445 de milioane de euro
OHB System AG se va ocupa de construcţia sateliţilor, iar compania Thales Alenia Space (TAS) se va ocupa de realizarea instrumentelor ştiinţifice ce vor fi instalate pe aceşti sateliţi (reprezentând 257 de milioane de euro din valoarea totală a contractului).
Fiecare satelit va avea la bord un spectrometru care va permite măsurarea cantităţii de CO2 şi de dioxid de azot (NO2), un polarimetru, ce va permite obţinerea de informaţii cu privire la aerosolii prezenţi în atmosferă şi un dispozitiv imagistic pentru depistarea norilor, explică Yves Baillion, expert din cadrul TAS.
Misiunea CO2M va permite vizualizarea concentraţiei de CO2 pe o suprafaţă de 4 km2 cu o precizie de 0,7 ppm. Concentraţia medie de CO2 din atmosferă este de 410 ppm.
„O mică uzină care emite CO2 va face sa varieze cu câteva ppm concentraţia de CO2”, a adăugat Yves Baillion.
Astfel de date vor permite o mai bună identificare a surselor de emisii de CO2 şi vor ajuta statele să-şi coordoneze politicile în vederea respectării obiectivului fixat prin Acordul de la Paris, vizând limitarea creşterii temperaturii medii globale până la cel mult 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.