Miercuri, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite referitor la cooperarea în utilizarea informațiilor privind călătoriile.
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea unui acord vital cu SUA
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Acordului cu SUA privind informațiile despre călătorii.
Conform declarațiilor Guvernului, Acordul este considerat esențial în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, reflectând dorința de a răspunde la provocările și amenințările regionale și globale, contribuind semnificativ la promovarea democrației, creșterea prosperității și asigurarea securității cetățenilor ambelor țări.
Potrivit note de fundamentare, în timpul discuțiilor cu Statele Unite ale Americii s-a dezvoltat o propunere pentru ca autoritățile române să implementeze programul ATS-G (Automated Targeting System – Global) în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor transfrontaliere și altor amenințări la securitatea frontierelor, inclusiv terorismul.
„Pentru îndeplinirea acestui deziderat, este nevoie de continuarea creării unui cadru juridic adecvat şi durabil care să faciliteze schimbul de informaţii. Astfel, în cadrul consultărilor cu SUA, s-a conturat propunerea de implementare de către autorităţile române a programului ATS-G (Automated Targeting System – Global), ca un mijloc de prevenire şi combatere a infracţiunilor transfrontaliere şi a altor ameninţări la securitatea frontierei, inclusiv terorismul.
Pentru implementarea ATS-G este necesară încheierea unui acord care să reglementeze schimbul şi utilizarea informaţiilor privind călătorii”, arată nota de fundamentare.
Acordul va permite implementarea rapidă a programului ATS-G
Prin semnarea Acordului, se va permite implementarea rapidă a programului ATS-G, oferind României un instrument avansat pentru identificarea și monitorizarea infractorilor transfrontalieri, inclusiv a celor cunoscuți sau suspectați, pentru obținerea informațiilor despre rețelele de criminalitate organizată și pentru detectarea potențialelor amenințări la securitatea națională.
În România, responsabilitatea punerii în aplicare a acordului revine Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (IGPF/UNIP), în timp ce în Statele Unite, Departamentul pentru Securitate Internă este responsabil prin intermediul Serviciului Vamal și de Protecție al Frontierelor Statelor Unite (CBP).
O altă lege importantă promulgată de preşedintele Iohannis, de data aceasta pentru fermierii români
Luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite cultivatorilor de tomate sau usturoi să primească un ajutor de stat de maximum 280.000 de euro, conform unei ordonanțe de urgență adoptate în acest sens.
Actul normativ implementează o schemă de asistență financiară pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în agricultura protejată, în special în culturile de tomate și usturoi, în contextul crizei cauzate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Pentru fermierii care cultivă tomate, sprijinul financiar este suplimentat cu o sumă echivalentă în lei la 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați, respectând un plafon maxim de 280.000 euro pe beneficiar.
Plata sprijinului de stat se va face până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, sub condiția depunerii documentelor care confirmă recoltarea și valorificarea a cel puțin 3 kg de tomate per metru pătrat de pe o suprafață de 1.000 mp.
Documentația necesară trebuie înaintată de către beneficiari la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) până cel târziu la data de 2 septembrie 2024 inclusiv.