Este informația momentului pentru românii care au centrale de apartament. Ministrul desemnat al Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, că pe termen lung, centralele de apartament vor dispărea.
Ministrul desemnat al Mediului, Mircea Fechet, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru a prelua funcția de ministru al Mediului. Mircea Fechet a primit aviz favorabil, cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” și două abțineri, în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcția de ministru al mediului.
Centralele de apartament vor dispărea
Ministrul desemnat a declarat, miercuri, că pe termen lung, centralele de apartament vor dispărea.
„Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termine din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor.”, spune Mircea Fechet.
Mircea Fechet a subliniat că sistemele de încălzire centralizate generează mai puțină poluare în oraș.
„Încă nu am luat o decizie până la care aceste centrale de apartament vor dispărea, însă pe termen lung sunt convins că în România, în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale individuale.”, a mai spus Mircea Fechet.
Se pune accent pe Programul „Împădurim România”
Potrivit ministrului propus al Mediului, se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe Programul „Împădurim România”.
„Aşa cum s-a anunţat în nenumărate rânduri, Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere.
De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior”, a declarat Mircea Fechet.
Totodată, Mircea Fechet a adus în discuţie subiectul protecţiei biodiversităţii şi al ariilor naturale protejate.
„Despre biodiversitate şi arii naturale protejate aş adăuga doar faptul că vom transpune Strategia europeană privind biodiversitatea în anul 2030.
Faptul că vom încerca că ariile naturale protejate să nu fie o pacoste pentru administraţia publică locală, dimpotrivă, într-un parteneriat corect şi solid între administraţia publică locală, între Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi, de ce nu, şi cu ONG-urile, eu cred că putem să schimbăm, pe de o parte, percepţia legată de arii naturale protejate şi, pe de altă parte, managementul efectiv al acestora”, a mai spus Mircea Fechet.