Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că centralele de apartament nu vor fi interzise. Totuși, potrivit explicației oferite, va fi impusă o taxă.
Ce se întâmplă, de fapt, cu centralele de apartament? Ministrul Energiei a spus clar
Informațiile respective au fost transmise în cadrul unei emisiuni a profit.ro. Conform celor spuse de Virgil Popescu, nu este vizată interzicerea centralelor, ci introducerea unei taxe pentru combustibil.
„Nu se vorbește și nu se ia în discuție la nivelul Comisiei Europene – și nici noi, la nivelul ministerului, și nici al Guvernului – de interzicere a centralelor de apartament. Evident, centralele de apartament de generație nouă, în condensare, care au emisii reduse, sunt de preferat centralelor vechi, care emit mult mai mult CO2 decât cele noi.
Nu vorbim de interzicerea centralelor, se vorbește de principiu de taxarea combustibilului. Adică, ori că-l produc într-o centrală de apartament, ori că-l produc în centrală de cartier sau în acele centrale de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, va fi o taxă de emisie de CO2 pe combustibilul pe care-l vor produce. Deci nu se pune problema ca să nu mai putem folosi centralele de apartament”, a declarat ministrul Energiei pentru sursa menționată.
Prețul gazelor va ajunge la niveluri record?
Amintim că gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani. În contextul în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe piețele-cheie, prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, potrivit analizei realizate de reuters.com
„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a explicat un comerciant din Singapore pentru Reuters.
Totodată, analiștii spun că depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută.
„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, ceea ce este de natură să influențeze prețurile”, au declarat analiștii de la ING pentru sursa menționată.
Sursă foto: Dreamstime