Escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, împreună cu amenințările frecvente ale Kremlinului la adresa Occidentului, a determinat mai multe țări europene să reintroducă serviciul militar obligatoriu. În cazul în care aceasta nu este o opțiune, autoritățile militare fac oferte pentru încurajarea recrutării voluntare.

Polonia lansează programul „Vacanțe cu armata”

Polonia a lansat un nou program intitulat „Vacanțe cu armata”. Acest proiect este voluntar și are ca scop să ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi noi abilități și de a se familiariza cu activitățile armatei poloneze.

Această inițiativă survine în contextul declarațiilor repetate ale Varșoviei cu privire la necesitatea unei restructurări urgente și eficiente a strategiei de apărare a Uniunii Europene.

„Aceasta este o investiție în securitatea noastră. Mai puțin de o lună de pregătire se încheie cu un jurământ și o plată de câteva mii de zloți”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării.

Pe site-ul Ministerului polonez al Apărării se specifică că această ofertă este destinată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Conform ministerului, această oportunitate este benefică pentru cei care caută o alternativă interesantă la locurile de muncă de vară tradiționale. După finalizarea formării, statul va acorda un stimulent financiar în valoare de 6 mii de zloți (aproximativ 1400 de euro) pentru fiecare participant interesat.

Ministerul polonez al Apărării își propune să implice absolvenții de liceu, studenții și persoanele care caută activități în timpul vacanței în proiectul „Vacanțe cu armata”. Conform ministerului, astfel de exerciții pot reprezenta primul pas către implicarea în armată.

Polonia a început implementarea unei „Legi a Apărării Patriei”. Aceasta include o pregătire militară de trei luni, adresată bărbaților și femeilor cu vârsta de până în 55 de ani.

Între februarie și sfârșitul lunii aprilie, în Polonia a avut loc un program de calificare militară la care urmează să participe aproximativ 250.000 de persoane.

Scopul calificării militare este de a completa dosarele militare și de a evalua capacitățile fizice și psihice necesare pentru serviciul militar. Acesta se aplică atât persoanelor supuse obligației de a se prezenta pentru calificare militară, cât și celor care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar și au vârsta de peste 18 ani.

Un sfert de milion de bărbați și femei, convocați pentru reevaluare de către comisiile militare

Armata a convocat pentru reevaluare aproape un sfert de milion de bărbați și femei în fața a 390 de comisii militare regionale. Persoanele selectate pentru evaluare au fost în principal medici, paramedici, farmaciști, psihologi, programatori, navigatori aerieni și maritimi, informaticieni, interpreți, șoferi cu permis C și D și alte profesii necesare armatei în cazul unui conflict.

În situația unui conflict militar sau a unui dezastru natural, specialiști din rândul angajaților civili vor fi chemați de armată în funcție de necesitățile acesteia și vor completa personalul armatei.

Pregătirea militară poate dura până la 90 de zile, iar neprezentarea se pedepsește cu închisoare sau amendă.

În timpul participării la exerciții militare, rezerviștii primesc o soldă de la armată, care în multe cazuri echivalează cu un salariu de soldat de aproximativ 25 de euro pe zi.