Cei care locuiesc la bloc pot scăpa de o cheltuială fără acordul asociației

Radu Moisin, deputat PNL din Cluj, a inițiat un proiect legislativ menit să aducă modificări în ceea ce privește cheltuielile cu liftul pentru locatarii din anumite categorii de apartamente. Conform propunerii legislative, locatarii care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin și etajul 1 ar urma să fie scutiți de obligația de a plăti pentru energia electrică consumată de ascensor.

Motivația din spatele acestei inițiative legislative este de a reduce povara financiară asupra locatarilor care locuiesc în apartamentele menționate, care în general nu beneficiază în mod direct de folosirea liftului. Propunerea ar permite acestor locatari să fie exonerați automat de la această cheltuială, fără a mai fi necesară o decizie formală a asociației de proprietari.

În prezentarea raportului său de activitate pentru primele 6 luni ale anului 2024, Radu Moisin a subliniat importanța acestei modificări legislative în contextul în care costurile cu utilitățile constituie o parte semnificativă din bugetul lunar al locatarilor. Această inițiativă are scopul de a sprijini mai ales persoanele cu venituri mai reduse sau care locuiesc în apartamente cu acces mai limitat la lifturi.

Proiectul va fi supus dezbaterii

Proiectul de modificare legislativă ar urma să aducă beneficii considerabile unui număr semnificativ de locatari din clădirile de apartamente, contribuind la o mai mare echitate în distribuția cheltuielilor comune. În viitorul apropiat, acest proiect va fi supus dezbaterii și adoptării în cadrul legislativului pentru a deveni parte din legislația în vigoare, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de trai pentru locatarii din categoriile menționate.

Radu Moisin a subliniat că, în conformitate cu Legea nr. 196/2018, posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor pentru apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin și etajul 1 aparține în exclusivitate adunării generale a asociației de proprietari și nu este aplicată automat. În opinia sa, modificarea legislativă propusă, care vizează alin. (5) al art. 75 din lege, are drept scop eliminarea unei practici considerate discriminatorii și disproporționate, întrucât unii coproprietari se confruntă cu un regim de plată diferențiat, bazat pe o evaluare subiectivă a adunării generale.

Radu Moisin a explicat că proiectul său de lege a fost depus în luna iunie și va trebui să fie votat mai întâi de Senat, după care de Camera Deputaților, care este cameră decizională. El exprimă speranța că proiectul va fi adoptat până la sfârșitul acestui an. Scopul principal al modificării legislative este de a asigura o stabilitate și transparență mai mare în ceea ce privește categoriile exceptate de la plata cheltuielilor comune, în conformitate cu principiile de echitate și responsabilitate financiară.