În această iarnă, aproximativ 3,5 milioane de români vor avea facturi la căldură de până la 600 de lei. Iată despre ce categorie de locuințe este vorba.
Cât îi costă pe români lemnele de sezon?
Conform statisticilor, 3,5 milioane de locuințe din mediul rural sunt încălzite cu sobe pe lemne. Dar cât îi costă, de fapt, pe români lemnele de sezon?
Numeroase localități din România încă nu au fost conectate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, obligându-i pe locuitori să folosească sobe pentru a se încălzi în timpul iernii. De asemenea, există și români care au optat pentru încălzirea cu centrale pe lemne.
Reprezentanții Romsilva afirmă că în acest an au suficiente stocuri de lemne, iar prețurile au rămas la același nivel ca anul trecut, adică 280 de lei pe metrul cub, fără TVA. Acest lucru se datorează iernilor mai blânde din ultimii ani.
În schimb, la furnizorii privați, prețurile pentru lemne sunt considerabil mai ridicate.
Specialiștii estimează că, pentru o locuință, costurile de încălzire pe durata unui sezon pot ajunge la aproximativ 3.000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că multe sobe sunt vechi și ineficiente, ceea ce duce la cheltuieli mai mari decât ar fi necesar.
Aceste costuri variază în funcție de numărul de camere încălzite, dimensiunea casei și condițiile meteo. De exemplu, dacă sezonul de încălzire durează cinci luni, românii care folosesc lemne pentru încălzirea locuinței plătesc, în medie, 600 de lei pe lună.
„În prima parte a anului au fost valorificați circa 1,1 milioane metri cubi lemn de foc, într-o ușoară scădere față de anul precedent. La nivelul unităților există un stoc de circa 500.000 de lemn de foc, pe fondul unei ușoare scăderi din partea populației,”, au transmis reprezentanții Romsilva.
Ajutor pentru încălzirea locuinței
Amintim că familiile defavorizate din România pot primi și în această iarnă ajutor de stat pentru încălzirea locuinței și plata facturilor la energie electrică.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială informează că persoanele interesate trebuie să depună cererile necesare la primăria locală.
La Bârlad, depunerea documentelor începe luni și va continua până la jumătatea lunii noiembrie. Cererile pot fi depuse doar de persoanele sau familiile care locuiesc efectiv la adresa pentru care solicită ajutor, sunt înregistrate în cartea de imobil și sunt incluse în calculul cheltuielilor de întreținere, informează Rador.
Ajutorul este destinat persoanelor cu venituri de până la 1.386 de lei pe membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoanele care locuiesc singure. Mai multe puteți afla aici.