Noua lege a Educației. Schimbări majore pentru profesorii care fac meditații

Noua lege a Educației. Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi obligați de noua lege a Educației să opereze schimbări majore. În primul rând, până în decembrie 2023 va fi înființat Registrul de interese în fiecare școală. Aici, oricine va putea depune sesizări despre profesorii care fac meditații. Noua lege prevede că aceștia vor fi cercetați disciplinar. Noua lege a educației a intrat în vigoare deja, din data de 2 septembrie.

Deși legea nu specifică în mod clar sancțiunile, o comisie urmează să fie înființată pentru a cerceta acuzațiile aduse profesorilor. Abaterile pot fi sesizate de către oricine, acumularea lor poate avea drept consecință concedierea dascălilor.

Legea anunță că profesorul are „obligația de diligență” să se asigure că activitatea din clasă este suficientă elevilor.

Măsura vine după ce tot mai mulți părinți ajung să plătească sume uriașe (2.000 – 3.000 de lei pe lună) pentru meditațiile copiilor lor, mai ales pentru pregătirea pentru examenele naționale.

Reprezentanții ANAF susțin că un profesor din București ajunge să încaseze până la 10.000 de lei. Meditațiile au devenit, deci, o adevărată afacere.

Legea prevede că Registrul declarațiilor de interese trebuie înființat în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației (decembrie 2023). Scopul lui va fi implementarea prevederilor de interzicere a meditațiilor la clasă. Tot el trebuie să asigure și transparența și conformitatea cu standardele etice în învățământ.

Prin această lege se dorește crearea unui mediu echitabil pentru elevi și eliminarea favoritismelor.

Sancțiuni prevăzute prin lege pentru profesori

Sancțiunile pentru profesori pot consta într-un avertisment, dar pot ajunge și la concediere. Iată ce sancțiuni prevede noua lege:

-reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
-suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
-suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
În noua lege dispare observația scrisă, prima măsură ce se poate lua fiind direct un avertisment.

Potrivit ANAF, profesorii care dau meditații trebuie să se înregistreze în registrul comerțului, să primească autorizație și, ulterior, să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor, afirmă că pentru o mare parte dintre elevi, meditațiile reprezintă o modalitate de a ține pasul cu materia prezentată în clasă.

„Este timpul să privim realitatea şi cum, încet, dar sigur, pentru foarte mulţi elevi, meditaţiile sunt singura soluţie de a ţine pasul cu materia de la clasă. Cu siguranţă că declaraţiile acestea sunt un pas înainte către un sistem educaţional ideal – corect şi transparent -, însă nu este suficient pentru a rezolva problema de la rădăcină.

Ele vor putea soluţiona cazurile în care elevii care făceau meditaţii cu profesorii de la clasă erau favorizaţi, dar nu va elimina această practică toxică a sistemului de învăţământ. Ne bucurăm că se iau măsuri în această direcţie şi că vom putea vorbi despre un grad mai mare de corectitudine, însă sperăm că lucrurile nu se vor opri aici.” a declarat Miruna Croitoru.