Camera Deputaţilor a decis miercuri că avocații cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav vor beneficia de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare.
Camera Deputaţilor a decis! Se reduce vârsta de pensionare cu 15 ani pentru acești români
Astfel, deputaţii au adoptat, cu 267 voturi „pentru”, legea pentru completarea Legii nr.72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.60 din 26 ianuarie 2021.
Proiectul a fost adoptat iniţial de Parlament în octombrie 2020. Totuși, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi.
Camera Deputaţilor a admis cererea de reexaminare a preşedintelui
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a admis cererea de reexaminare a preşedintelui şi a modificat prevederile iniţiale.
„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, este scris în textul adoptat.
Un fost ministru spune adevărul despre pensionarea anticipată
Amintim că Violeta Alexandru a anunțat anterior, pe pagina personală de Facebook, că dacă până acum pensionarii nu se puteau pensiona anticipat și să muncească după cu un contract de muncă, acum acest lucru ar putea fi posibil.
Mai exact, fostul ministru a spus că Ministerul Muncii a făcut o astfel de propunere, Ministerul Finanțelor nefiind de acord în acest sens. Totodată, ea a adăugat că motivul princpal l-ar reprezenta impactul bugetar, deși discuția în acest sens este una relativă.
„Astăzi nu te poți pensiona anticipat după care să muncești prin contract de muncă/în baza unui raport de serviciu.
Ministerul Muncii a propus să se poată. Ministerul Finanțelor nu a fost de acord invocând impact bugetar. Este relativă discuția despre impact bugetar întrucât, teoretic, prin permiterea cumulului pensiei anticipate cu salariul, se plătesc niște pensii dar se și încasează din contribuțiile rezultate în urma noilor contracte”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a mai adăugat că cel mai probabil o bună parte din pensionari vor munci la negru, lucru care nu va fi benefic pentru stat. În acest sens, fostul ministru a reamintit că pensionarea anticipată nu reprezintă o schimbare a locului de muncă, deși este de apreciat că unele persoane vor să lucreze în continuare, însă lucrurile trebuie să fie într-un mod corect, Violeta Alexandru precizând că vor mai urma o serie de discuții în acest sens.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei