Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani va cauza sărăcirea pensionarilor în Franța
În Suedia, creșterea vârstei standard de pensionare la 65 de ani i-a sărăcit pe oameni. De aceea, Karl Gustaf-Scherman, fostul șef al Asigurărilor Sociale din Suedia și inițiatorul reformei pensiilor din statul său, l-a sfătuit pe președintele Franței, Emmanuel Macron, să nu-i urmeze exemplul.
Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Stockholm s-a legat constant de alte state europene în care vârsta de pensionare a fost prelungită. În urmă cu 20 de ani, Suedia și-a reformat sistemul de pensii și a împins vârsta standard de pensionare la 65 de ani, dar, retrospectiv, această reformă, care a implementat și un sistem de capitalizare, a fost criticată de-a lungul timpului, motiv pentru care inițiatorul ei încearcă să îi descurajeze pe oficialii europeni să îi urmeze exemplul.
În prezent, Karl Gustaf-Scherman recunoaște că reforma pensiilor gândită de el este imperfectă.
„Avem o nouă formulă de calcul a pensiilor. Oamenii trebuie să lucreze mai multă vreme, dar nu le explicăm. Și nu îi ajutăm pe cei care au nevoie”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru BFMTV.
„Nu copiați modelul suedez. I-aș spune lui Emmanuel Macron că trebuie să reformeze, dar cu o reformă franceză”, a adăugat Karl Gustaf-Scherman.
Cetățenii suedezi trebuie să muncească până la 65 de ani pentru a primi o pensie completă, însă majoritatea dintre ei nu reușesc să muncească până la această vârstă și se opresc cu doi-trei ani mai devreme, motiv pentru care pensia lor este redusă. În plus, trecerea la un sistem de capitalizare nu este profitabilă.
Potrivit unui studiu realizat de Fondul de Pensii din Suedia în 2019, 72% dintre bărbații pensionari și 92% dintre femeile pensionare au suferit o scădere a veniturilor și a puterii de cumpărare după reforma sistemului de pensii. Prin urmare, acest lucru i-a sărăcit pe cetățenii suedezi.
Guvernul Franței a adoptat reforma pensiilor, în pofida nemulțumirii cetățenilor
În ciuda acestor sfaturi, luni, 23 ianuarie 2023, Guvernul Franței a adoptat reforma pensiilor, în ciuda nemulțumirii poporului și a revendicărilor sindicale. Consiliul de miniștri a consemnat refuzul categoric al ministrului Muncii, Olivier Dusspot, de a renunța la măsura prin care se crește vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 de ani la 64 de ani. Aceasta este considerată cea mai controversată dintre măsurile reformiste.
„Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunţarea la refacerea echilibrului sistemului”, a declarat acesta.
Toate sindicatele, împreună cu cea mai mare parte a opoziției, se opun creșterii vârstei de pensionare, măsură cu care nu sunt de acord nici majoritatea cetățenilor francezi, potrivit sondajelor de opinie. 1-2 milioane de protestatari au ieșit în stradă, joia trecută, iar următorul val de demonstrații va avea loc pe data de 31 ianuarie 2023.