Profesorii și cercetătorii universitari fac, așadar, excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în Legea 199/2023 ce reglementează învățământul superior, începând cu 3 septembrie 2023. Aceștia își vor putea continua activitatea didactică după pensionare, “în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă”, se arată în document.
Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare şi confesionale este autoritatea care, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, va putea decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare.
Dacă se ia o astfel de decizie, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 65 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată, mai precizează sursa citată.
Profesorii din învățământul preuniversitar vor putea fi menținuți ca titulari până la vârsta de 70 de ani
Și profesorii din învățământul preuniversitar vor putea fi menținuți, la cerere, titulari în funcția didactică și peste vârsta standard de pensionare, însă numai până la 70 de ani, prevede Legea 198/2023, aplicabilă tot din data de 3 septembrie, care stabilește regulile ce se vor aplica în învățământul preuniversitar.
Potrivit Legii 1/2011, vechea normă ce reglementa educația, în cazul învățământului superior, personalul didactic și de cercetare se pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și că, în cazul în care universitățile nu puteau acoperi normele cu titulari, puteau decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice.
Legea actuală prevede că personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani.
Vouchere de 1.500 de lei pentru profesori
Se dau 1500 de lei de la stat. Cei care vor încasa banii sunt profesorii. De altfel, liderul sindical Marius Nistor a venit cu detalii importante legate de primele pe care le vor lua românii. Sumele vor fi acordate în fiecare an, începând cu luna octombrie 2023.
Numele profesorilor care vor primi banii se vor afla pe niște liste care vor fi întocmite de inspectoratele școlare până la data de 15 iulie.
Conform spuselor lui Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, profesorii NU trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei. Reacția sa a venit după ce printre profesori a început să circule informația că este necesară completarea unei cereri, fiind atașat chiar și un model de cerere.