Vor ieși pe minus. Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Nu e timp de pierdut

bani

SURSA FOTO: pixabay.com

De cele mai multe ori, românii care vor să pună bani deoparte aleg să-i țină fie în casă, fie într-un simplu cont de economii. Specialiștii din domeniu recomandă evitarea acestor practici. În schimb, ei au venit cu o listă scurtă cu alternative la economiile la saltea.

Economiile, mult mai profitabile

Atunci când vine vorba de economisirea banilor, cei mai mulți români preferă să pună banii deoparte într-un cont simplu de economii. Specialiștii recomandă ca banii economisiți să fie puși într-un depozit bancar care ar putea oferi randamente mai mari.

Dobânzile bancare erau mici, motiv pentru care diferențele în economiile românilor nu erau prea vizibile. Totuși, pentru prima dată după mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile bancare au depășit rata inflației.

Conform declarațiilor lui Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte CFA:

Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă.”

SURSA FOTO: Dreamstime

Dobânzi mai mari la depozite decât rata inflației

În prezent, peste cinci bănci din România oferă dobânzi la depozite mai mari decât rata inflației, cu randamente variind între 5,7% și 7%. Aceste rate concură cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur și Fidelis, o situație care nu s-a mai întâlnit din perioada pandemiei.

De exemplu, dacă un român depune 15.000 de lei într-un depozit bancar pe o durată de 12 luni, câștigul net ar putea fi între 770 și 950 de lei, în funcție de banca aleasă.

Comparativ, investiția în titluri de stat Fidelis cu un randament de 6,8% ar putea aduce un profit de puțin peste 1.000 de lei, fără a fi impozitat cu 10%.

SURSA FOTO: Dreamstime

De ce nu este bine să ții banii la saltea?

Cu toate acestea, economiștii subliniază că banii ținuți „la saltea” se devalorizează, ceea ce înseamnă că aceștia ar trebui să fie investiți pentru a crește în valoare.

Cele mai considerabile câștiguri se pot obține din investițiile în acțiuni, deși riscurile sunt considerabile.

Bogdan Glăvan, analist economic, recomandă analiza atentă a companiilor listate la bursă și a potențialului lor de profitabilitate.

„Trebuie să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să susţină o creştere a preţului acţiunii ei.

Statul român are companii în energie, spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune”, spune Bogdan Glăvan.

În plus, diversificarea investițiilor este esențială. Adrian Codîrlaşu sugerează crearea unui portofoliu variat care să includă atât instrumente cu dobândă, cât și acțiuni. Istoric, bursa a oferit randamente pozitive pe termen lung, chiar dacă există perioade de volatilitate.

„Un portofoliu și de euro, și de dolari, și de lei. Diversificat, adică, și instrumente purtătoare de dobândă, dar și acțiuni, pentru că acelea asigură un randament mare.

Dacă luăm orice interval de 20 de ani, bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni, ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani”, mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Investițiile imobiliare reprezintă o altă opțiune profitabilă, cu randamente ce pot depăși 15% în doar 12 luni, în funcție de locația imobilului.