Guvernul de la Sofia a declarat miercuri că sprijină ridicarea veto-ului, votată recent în Parlamentul Bulgariei. „Consiliul de miniştri şi-a dat acordul”, a anunțat miercuri Guvernul de la Sofia, potrivit unui comunicat de presă vizualizat de către AFP.
Amintim faptul că, vinerea trecută, deputații bulgari s-au pronunţat în favoarea propunerii făcută de Franţa, care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie şi face oficiul de mediator în acest dosar. Președintele Franței, Emmanuel Macron, şi-a exprimat atunci „satisfacţia” în privinţa votului, un „progres important„ chiar dacă „încă e de muncă”.
Bulgaria și Macedonia de Nord au ajuns la un compromis
În prezent, trebuie adoptat un protocol bilateral de către Guvernul de la Sofia și Guvernul de la Skopje. Potrivit compromisului încheiat între Bulgaria și Macedonia de Nord, Guvernul de la Skopje trebuie să își modifice Constituţia pentru a-i include pe cetățenii bulgari printre grupurile etnice recunoscute şi „să pună în aplicare” un tratat de prietenie din 2017, ce vizează eradicarea discursului de incitare la ură.
De asemenea, Macedonia de Nord trebuie să îşi revizuiască programele şcolare şi să deschidă arhivele poliţiei comuniste care ar urma să arate tratamente rele asupra bulgarilor în perioada Republicii Socialiste Federative Iugoslavia (formată din Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Slovenia și dizolvată în anul 1992).
De asemenea, chestiunea limbii, pe care Guvernul de la Sofia o consideră un dialect bulgar, este foarte sensibilă acum. Trebuie precizat că prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, a apreciat, săptămâna trecută, că această propunere de compromis „în forma sa actuală” este „inacceptabilă”, relatează sursa citată anterior.
Referitor la opoziția anterioară a Bulgariei, amintim faptul că liderii statelor Uniunii Europene au întâmpinat dificultăți în a depăși veto-ul Bulgariei cu privire la reluarea negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord, ceea ce a pus într-o situație sensibilă perspectiva europeană a întregii regiuni a Balcanilor de Vest.
Macedonia de Nord și Albania au fost profund dezamăgite de poziția anterioară a Bulgariei
Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, a declarat joi, la Bruxelles, că opoziția Bulgariei este „o lovitură gravă adusă credibilității Uniunii Europene”. Întrucât Macedonia de Nord merge „la pachet” cu Albania, reacția premierului albanez a fost și mai dură, susținând joi că țara sa și întreaga regiunea balcanică sunt „ținute ostatic”.
„Bulgaria este o rușine, dar nu doar Bulgaria. Motivul este spiritul strâmb al extinderii. Spiritul său total strâmb. Bulgaria este expresia sa cea mai grăitoare. Spiritul de extindere a trecut de la o viziune comunitară, de ansamblu, la țări individuale care iau ostatec întreaga comunitate”, a declarat joi premierul albanez Edi Rama.