Vor crește pensiile de la 1 ianuarie? Simona Bucura Oprescu a evitat să ofere un răspuns clar

Întrebată dacă pensiile vor fi indexate începând de la ianuarie, Simona Bucura Oprescu a declarat că, în ceea ce privește decizia politică pentru 2025, trebuie luate în considerare atât viziunea întregii coaliții, cât și posibilitățile României pentru acel an.

„Este o realitate faptul că am finalizat Legea 360/2023, că în 2024 tuturor românilor veniturile le-au crescut, inclusiv tuturor pensionarilor, că în 2024 românii s-au bucurat atât de majorarea de 13,8% din ianuarie, dar și de recalcularea pensiilor”.

Oficialul a declarat că Ministerul Muncii face parte din Guvern și că deciziile vor fi luate în cadrul Guvernului. Aceasta a adăugat că, în cazul în care parlamentarii din România vor învesti Guvernul, vor lua deciziile necesare și vor fi primii care le vor comunica publicului.

Senatorul Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, care a adresat această întrebare, a răspuns:

„Sunt semnale că îngheţaţi creşterea pensiilor. Răspunsul dvs. pe care îl interpretez în sensul de a depinde de Ministerul Finanţelor şi de resursele de acolo îmi cam confirmă acest lucru”.

Simona Bucura Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Pensiile ar trebui indexate, spune Daniel Breaz (PNL)

Liberalul Daniel Breaz a declarat că indexările pensiilor ar trebui realizate, subliniind că pensionarilor trebuie să li se ofere ceea ce li s-a promis prin acte legislative.

Întrebat la ce ar trebui să se aștepte românii începând din luna ianuarie, acesta a spus:

„Eu aș vrea să văd proiectul final al acestei ordonanțe. Apropo de anumite sporuri, care au fost înghețate, pot să vă dau un exemplu.

Pentru cadrele universitare, sporul de doctor, care se raportează la salariul minim brut pe economie, este înghețat la 950 de lei brut, adică de când era salariul 1.900 de lei, de vreo trei-patru ani de zile”.

Daniel Breaz a declarat la B1 TV că nu știe dacă vor exista indexări ale pensiilor, subliniind că acestea ar trebui realizate, deoarece pensionarilor trebuie să li se ofere ceea ce le-a fost promis prin acte legislative.

El a menționat că așteaptă rezultatul final și că, până acum, discuțiile s-au purtat pe marginea unor drafturi ale ordonanței-trenuleț. Breaz a adăugat că va vedea dacă vor fi luate măsuri în acest sens.

Acesta consideră că ar trebui conceput un plan în vederea creșterii PIB.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să ne gândim cum creștem PIB. Trebuie să ne gândim cum creștem PIB, pentru că atunci începem să ne rezolvăm problemele financiare, vom avea bani mai mulți și atunci ne vom permite să nu mai luăm împrumuturile pe care le-am luat”, a spus acesta.

Daniel Breaz
Daniel Breaz

România, în pragul unei crize economice

Amintim că România încheie anul 2024 cu o perspectivă economică îngrijorătoare, existând riscul ca țara să fie clasificată drept nerecomandată pentru investiții. Agenția Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului de țară la negativă, ceea ce creează posibilitatea unei retrogradări la nivelul junk, cu consecințe grave asupra economiei naționale și accesului la finanțare externă.

Deși bugetul pentru 2024 a fost elaborat având în vedere un deficit de 5% din PIB, realitatea economică arată un dezechilibru mult mai mare, care depășește 8% din PIB. Creșterea cheltuielilor publice, inclusiv majorările salariale și de pensii, într-un an electoral complicat, a generat presiuni suplimentare asupra finanțelor statului. Mai multe puteți citi aici.