Guvernul a hotărât ca angajaţii din sectorul bugetar să sufere o reducere a salariilor cu 25%, ca măsură pentru reducerea cheltuielilor. În aceste condiţii, se pune problema în ce măsură va mai exista motivare în rândul unor categorii de bugetari de la care se cere performanţă? capital.ro a stat de vorbă cu un profesor universitar şi un trainer, problema dezbătută fiind motivarea şi performanţa în condiţii de reducere subtanţială a venitului.
Automotivarea devine prioritară
Dumitru Iacob, profesor universitar doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Adminitrative şi expert în teoria organizaţiilor, este de părere că trăim o perioadă în care automotivarea devine prioritară, în sensul că bugetarii vor trebui să se gândeacă mai mult la menţinerea jobului. Totuşi, acesta recunoaşte faptul că acest tip de mentalitate poate da rezultate, însă nu la infinit.
„Este evident că nu se poate trăi fără bani, însă esenţial este viitorul organizaţiei respective”, mai ales în condiţiile în care cea mai importantă performanţă a unei organizaţii este ca aceasta să stea în picioare, spune Iacob.
Demotivare şi nu prea
„Bineînţeles că vor fi demotivaţi dar nu într-atât cât să plece în mediul privat”, spune Renaldo Niţă, senior trainer la compania de training şi consultanţă Dynamis. Acest este de părere că angajaţii din mediul privat oricum nu veau altă motivaţie decât faptul că aveau un loc „căldicel” de muncă, motivaţie care se va păstra şi în continuare, mai ales în condiţiile în care se va tot vorbi de disponibilizări.
În altă ordine de idei, în administraţia publică nu au intrat foarte mulţi tineri în ultimii ani, întrucât programul guvernamental pentru manageri publici şi programul special Guvernul României nu au avut succes. Astfel că, în administraţie au rămas cei care s-au specializat şi care oricum nu au cum să facă altceva, spune trainerul.
Niţă este de părere că nivelul de demotivare se va vedea mai mult înspre toamnă, când încep cheltuielile pentru încălzire, iar salariile reduse de acum vor trebui să se ducă în astfel de direcţii.
Aproape jumătate dintre angajaţii din sectorul bugetar lucrează în administraţia publică centrală, în principal în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat, iar cele mai puţine posturi sunt ocupate în sistemul de sănătate şi universităţi, conform unui document al Ministerului Finanţelor.
Conform datelor centralizate în luna martie, numărul total de posturi ocupate în sectorul bugetar se ridică la 1.360.376 persoane, dintre care 674.051 în administraţia publică centrală şi 686.325 în administraţia locală.
Totalul angajaţilor din instituţii finanţate integral de la bugetul de stat este de 345.681 persoane.
DEZBATERE:
Vor mai fi bugetarii motivaţi să obţină rezultate după reducerea salariilor?