Parlamentul de la Riga a adoptat schimbările legislative în baza cărora serviciul militar va fi reintrodus, treptat, în Letonia începând de la mijlocul anului, urmând ca din 2024 să devină obligatoriu. ”Invazia brutală pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a schimbat complet peisajul geopolitic și de securitate.
Apărarea națională impune acum Letoniei să dezvolte toate capacitățile, de la sistemele de arme până la pregătirea militară a populației”, a subliniat Ināra Mūrniece, ministrul Apărării din Letonia. Ea a mai spus că „din experiența Ucrainei, este limpede că fără o societate stabilă și pregătită nu e posibil să te confrunți cu agresorul”, potrivit Join Forces.
Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie să fie semnată de Președintele Letoniei.
Ce prevede legea?
Membrii parlamentului au înțeles bine aceste lucruri și au facilitat adoptarea rapidă a legii, care va permite primilor voluntari să se alăture forțelor naționale de apărare chiar din acest an, a subliniat Ināra Mūrniece. Conform Legii privind apărarea statului, toți cetățenii letoni – bărbații în vârstă de 18 ani și bărbații în vârstă care nu au terminat studiile primare sau secundare – vor fi pregătiți în termen de 12 luni, de la împlinirea vârstei de 18 ani, sau de la absolvire.
Legea permite și resortisanților letoni, cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, să aleagă, în mod voluntar, serviciul militar. Cetățenii letoni cu vârsta cuprinsă între 18 și 19 ani vor fi înștiințați oficial cu privire la înrolarea obligatorie în forțele naționale de apărare prin e-mail, scrisoare recomandată sau personal.
Letonia a fost ocupată de Germania nazistă și de Uniunea Sovietică timp de de peste 50 de ani, începând din 1940. Armata Roșie a părăsit țara în 1994, la trei ani după ce Letonia și-a proclamat independența.
Letonia a abolit serviciul militar obligatoriu în anii tranziției
Ca și multe alte țări din fostul lagăr comunist, Letonia a abolit serviciul militar obligatoriu în anii tranziției. Începând cu anul 2007, armata națională a Letoniei, membră în NATO și UE, este alcătuită din militari de carieră ajutați de voluntarii Gărzii Naționale, care se pun la dispoziția infanteriei, cu program redus, la sfârșiturile de săptămână.
Țara cu ceva mai puțin de două milioane de locuitori, învecinată cu Rusia și Belarus, are în prezent doar 7500 de soldați activi și membri ai Gărzii Naționale. Pe teritoriul Letoniei sunt staționați 1500 de militari NATO. În baza noii legislații, vor fi obligați la serviciu militar cu durata de un an bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani. Femeile vor putea face serviciul militar în mod voluntar, timp de 11 luni.
La finele anului trecut, Estonia, Letonia şi Lituania au cerut Uniunii Europene să colaboreze cu partenerii internaţionali pentru înfiinţarea unui tribunal special dedicat războiului de agresiune al Rusiei.
Letonia și celelalte state baltice s-au pronunțat în favoarea sancțiunilor și a altor pedepse pentru a descuraja agresiunea Moscovei, iar Riga a sporit securitatea și defensiva militară de-a lungul celor 214 kilometri de frontieră cu Rusia.
Letonia a condus, de asemenea, demersurile pentru a-i împiedica pe rușii obișnuiți să călătorească în UE. De asemenea, a descurajat, în mod public, cetățenii ruși să ceară azil în Letonia pentru a evita mobilizarea.