Amintim că un proiect de lege în acest sens a fost redactat și înaintat Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, de un deputat al Partidului Comunist, Mihail Matveev.

Deputatul a propus mai multe amendamente pentru completarea legii „cu privire la pregătirea și desfășurarea mobilizării în Federația Rusă”, conform informațiilor publicate de TASS.

Guvernul rus a dat aviz negativ inițiativei

Totuși, comisia pentru proiecte legislative a guvernului rus a dat aviz negativ inițiativei, amintind că „apărarea Patriei este datoria și obligația cetățenilor Federației Ruse, în conformitate cu Constituția”.

„Pentru a garanta dislocarea de trupe în cazul unei amenințări la adresa securității militare a Federației Ruse, extinderea listei categoriilor de cetățeni care au dreptul, conform legislației Federației Ruse, să primească o amânare de la recrutarea pentru serviciul militar pentru mobilizare este inadecvată”, este scris în document, potrivit sursei menționate.

Comisia din cadrul guvernului condus de premierul Mihail Mișustin a susținut că proiectul de lege ar avea mai multe probleme de natură tehnică, invocând că în nota sa explicativă lipsește o analiză de impact care să permită stabilirea numărului de cetățeni care ar urma să beneficieze de această scutire.

Mai precis, cabinetul a spus că lipsește analiza practicii de aplicare a legii „care să permită determinarea numărului de cetățeni care intră sub incidența acțiunii normei proiectate” și evaluarea gradului de influență a inovației asupra dispoziției de desfășurare a mobilizării Forțelor Armate, a altor trupe și formațiuni militare „în condiții de mobilizare generală sau parțială”.

„În baza celor de mai sus, proiectul de lege necesită o revizuire substanțială”, arată decizia autorităților din Rusia.

Dmitri Peskov a spus că operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va continua

Rusia a reuşit să deterioreze grav maşina militară ucraineană şi această muncă va continua, a adăugat el într-un lung interviu în care a repetat multe din ideile Kremlinului utilizate în discursul public despre conflictul din Ucraina.

Trupele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022 în ceea ce Moscova numeşte o operaţiune militară specială şi au capturat, iniţial, un teritoriu semnificativ. Forţele armate ale Kievului au respins anul trecut ofensiva rusă şi acum plănuiesc o nouă contraofensivă.

Oficialii occidentali estimează că peste 200.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Dmitri Peskov.