Tarif record la apă caldă fără subvenție în Ploiești
Prețul apei calde variază de la un bloc la altul în Ploiești. Calculul acestui preț cuprinde două componente: costul apei reci și costul energiei termice utilizate pentru încălzirea apei.
În ultimele luni, având în vedere că prețul agentului termic nu mai beneficiază de subvenții, mulți ploieșteni au sesizat o creștere a costului întreținerii în blocuri, chiar și pe timpul verii.
Spre exemplu, la un bloc din zona Malu Roșu din Ploiești, prețul unui metru cub de apă a ajuns în septembrie la 78,93 lei. Această sumă include și costul canalizării pentru apa rece utilizată la prepararea apei calde, care este de 2,3108 lei/mc.
Explicația este destul de simplă. Prețul gigacaloriei fără subvenție, care acoperă costurile de producere, transport, distribuție și furnizare la Ploiești, este de 605 lei/Gcal. La această sumă se adaugă, pe timpul verii, un TVA de 19%, ceea ce duce la un cost final de 720 lei/Gcal.
În ceea ce privește apa rece, prețul este de 5,1 lei/mc cu TVA, iar la acesta se adaugă canalizarea, care costă 2,3108 lei/mc cu TVA. Astfel, prețul apei calde este de aproape zece ori mai mare decât cel al apei reci.
Pentru un consum minim de 3 mc de apă caldă pe lună, costul total pentru acest serviciu ajunge la 236,79 lei.
La Ploiești, a intrat în vigoare subvenția pentru apa caldă
În Ploiești, începând cu data de 15 octombrie, a fost implementată subvenția pentru apa caldă, prețul local al gigacaloriei fiind de 186,97 lei. Până la sfârșitul lunii, la această sumă se va adăuga un TVA de 19%. Începând cu 1 noiembrie, TVA-ul va fi redus la 5%, scrie Observatorul Prahovean.
Aceasta înseamnă că, pentru primele 15 zile din luna octombrie, prețul apei calde va fi calculat fără subvenție.
Subvenția va fi aplicată și pentru căldură atunci când Termo Ploiești va începe să furnizeze agent termic la blocurile conectate la sistemul centralizat.
Bucureștenii, din nou fără apă caldă
Amintim că la începutul acestei luni, aproape 650 de blocuri din cinci sectoare din București au rămas fără apă caldă. Lucrările de modernizare și reparații la rețeaua termică au afectat locuitorii din mai multe zone, a anunțat Termoenergetica atunci,
Compania Termoenergetica București a anunțat, la acea vreme, că aproape 650 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 au fost afectate de întreruperea furnizării apei calde. Această măsură a fost necesară pentru realizarea unor lucrări de reparație și modernizare la rețeaua termică primară, care avea conducte vechi de până la 50 de ani. Mai multe puteți afla aici.