Românii primesc 200 de lei la salariu. Social-democrații ar vrea să reducă taxarea aplicată salariilor de până la 5.700 de lei brut.

PSD va propune anul viitor reducerea cu 5 puncte procentuale a poverii fiscale la salariul minim prin creșterea deducerilor personale și pentru copii și regresiv până la venituri de până la 5.700 lei, potrivit RTV.

Peste 2 milioane de angajați ar urma să primească 200 de lei la salariu

Planul social-democraților ar viza extinderea deducerilor regresiv și asupra CASS, nu doar asupra impozitului pe venit, așa cum este acum.

În cazul în care propunerea va fi acceptată, unii angajați ar putea fi scutiți de o parte din contribuția la sănătate, ci nu doar de impozitul pe venit.

De asemenea, câștigurile ar putea fi de 200 de lei.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsura vizează salariile situate între salariul minim și salariul minim +2.000 de lei

Măsura vizează salariile situate între salariul minim și salariul minim +2.000 de lei. În momentul de față, pragul ar fi de 5.700 lei.

Potrivit sursei menționate, social-democrații susțin că o reducere a taxării salariilor pe salarii ar încuraja angajarea.

Totodată, ar aduce mai multă echitate pentru salarii raportat la alte tipuri de venituri.

Impactul bugetar ar fi de 0,19% din PIB. Este vorba despre aproximativ 3,8-4 miliarde lei, calculat la PIB estimat pentru anul 2025.

Un alt proiect de lege prevede ca anumiți angajați să primească un salariu cu 12,5% mai mare

În altă ordine de idei, Ministerul Justiției a inițiat o consultare publică pentru un nou proiect de ordin. Acesta este destinat să explice cum angajații din sistemul penitenciar și din cadrul ministerului, care sunt remunerați din fonduri publice, pot obține o creștere salarială de 12,5%.

Potrivit Legii 152/2017, angajații din cadrul structurilor militare, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din administrația penitenciară, precum și personalul civil implicat în activitățile de prevenire și combatere a corupției în rândul colegilor lor vor beneficia de o majorare de 12,5% a salariului de funcție sau a soldei de funcție.

Trei tipuri de angajați vor avea dreptul la o creștere salarială de 12,5%. Este vorba despre următoarele categorii:

  • Angajații care ocupă poziții de conducere în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților afiliate;
  • Angajații care fac parte din Direcția Inspecție Penitenciară, Serviciul Audit Public Intern, precum și cei din structurile dedicate prevenirii criminalității și terorismului în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților aferente;
  • Polițiștii de penitenciare din Ministerul Justiției care ocupă funcții de conducere vor putea beneficia de o majorare salarială dacă se implică în activități de prevenire și/sau combatere a corupției, așa cum este stipulat în acest ordin, și care sunt adaptate la specificul activității ministerului. Este necesar ca aceste responsabilități să fie detaliate în fișele posturilor respective.