Într-o postare pe pagina personală de Facebook, avocata Ingrid Mocanu aruncă bomba momentului despre legea pensiilor. În urma unor verificări, aceasta susține că două entități vor avea de câștigat peste 24 de milioane de lei doar pentru că au oferit consultanță în PNRR, pentru noua lege a salarizării și a pensiilor.

Mai exact, aceasta susține că este vorba despre două entități plătite din bani publici: Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS), instituție în coordonarea Ministerului Muncii și Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române, academie cu un buget public de aproape 100 milioane de euro.

Astfel, pe lângă salariile pe care zecii de angajați din cadrul acestor instituții îi încasează, ei vor fi răscumpărați cu alte sume imense doar pentru simpla consultanță.

„Am verificat, de curiozitate, cine considera că i s-ar cuveni peste 24 de milioane de lei (aproape 5 milioane de euro) pentru consultanță din PNRR pentru o nouă lege a salarizării și a pensiilor… era cazul de o nouă lege a salarizării, dacă asta ”vechea” cu consultanță pe milioane de euro de la Banca Mondială nu s-a aplicat niciodată… Și s-a ajuns ca toți magistrații și alte categorii profesionale să dea statul în judecată și să fie salarizați pe hotărâri, nu pe acte normative.

Cine credeți că făcea parte din asocierea care era gata-gata să ”pape” 5 milioane de euro din PNRR (pentru legea pensiilor)? Nu, nu veți ghici nici în 1000 de ani!

Cine va încasa 5 milioane de euro din PNRR

Două entități plătite din bani publice:

1. Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS), instituție în coordonarea Ministerului Muncii, care are 55 de ”cercetători”, un buget de cheltuieli în 2019 (doar atunci a făcut public raportul) de 7.889.505 lei (aproape 1,5 milioane euro), condus de o doamnă care a absolvit facultatea de chimie (Ciucă Vasilica), a fost la bază, în comunism, inginer tehnolog la Întreprinderea de Porțelanuri, apoi inginer tehnolog la Combinatul de Oțeluri Speciale (până în 1987) apoi subit, după Revoluție, a început să predea pe la tot soiul de Facultăți dubioase Politici Sociale, Econometrie, Management (după ce tot după Revoluție își luase un doctorat în Management, fără nicio legătură cu facultatea de chimie absolvită)… practic, femeia preda o materie la tot soiul de facultăți pentru care nici facultate nu absolvise (doctoratul l-a făcut la un subaltern de-ai ei).

2. Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române, academie cu un buget public de aproape 100 milioane de euro, institut condus de niște domni foarte avuți: Cace Sorin (profesoraș de educație cetățenească la Grup Școlar Industrial Energetic București) și Zamfir Cătălin Basarab (fost copil de ștab securist, care în 1957 intra și în 1962 absolvea Facultatea de Filosofie – se știe cine mai putea intra atunci la filosofie, iar în 1973 pleca pe la studii în SUA) fost deputat FSN, care cumulează pensia cu salariul (și el și soția lucrând la acest institut), în vârstă de 80 de ani. Dacă vizualizăm declarațiile de avere realizăm că patronii de multinaționale sunt mici copii pe lângă băieții ăștia la ce averi au… iar venituri… fără număr, fără număr”, a scris avocata.

Milioane de euro pentru consultanță

Totodată, Ingrid Mocanu susține că nu înțelege cum niște entități plătite din bani publici își asumă 5 milioane de euro din PNRR doar pentru simpla consultanță, având în vedere situația actuală.

Avocata a publicat și CV-urile, dar și declarațiile de avere ale angajaților din cadrul celor două instituții care vor avea de câștigat sume extrem de mari din PNRR.

„Atunci mi-am dat seama ce îi trebuie bugetarului să își facă treaba pentru banii publici pe care îi primește: milioane de euro din PNRR, luate, chipurile, pentru consultanță. Păi dacă știți atât de bine cum trebuie legiferate chestiile astea, voi fiind chimiști, filosofi ori sociologi, de ce nu o faceți, măi băieți și fete pentru salariile pe care deja le încasați de la stat?

PS – aș face un apel și la domnul Bologa, dar mă tem să nu iasă din adormire și să nu înceapă să fugărească mituiții cu pește, mămăligă sau abuzivii în ”servici” care nu prea citesc legile cum le citesc procurorii”, a adăugat aceasta.