SUA amplasează elemente ale sistemului de apărare antirachetă lângă frontierele Federaţiei Ruse pentru a avea posibilitatea de a întreprinde asupra teritoriului rus un atac nuclear inopinat, a declarat miercuri adjunctul sefului Departamentului operativ central al Statului Major al armatei ruse, generalul-locotenentul Viktor Poznihir, informează agenţia de presă TASS.

„Amplasarea de mijloace antirachetă lângă frontierele noastre creează un puternic potenţial de atac al SUA pentru o posibilă lovitură inopinată cu rachete nucleare asupra Federaţiei Ruse”, a spus generalul rus, în timpul celei de-a VIII-a Conferinţe internaţionale pentru securitate ce se desfăşoară în perioada 23-25 aprilie la Moscova.

El a adăugat că SUA doresc să obţină posibilitatea, prin intermediul dezvoltării unui sistem global de apărare antirachetă, de a întreprinde o astfel de lovitură fără răspuns asupra „oricărei ţări care nu le convine”. Generalul a explicat că SUA elaborează un concept de distrugere „înainte de start” a rachetelor balistice intercontinentale ale Rusiei, Chinei sau altei ţări, adică aceste rachete ar trebui distruse înainte de a fi lansate. Rachetele care vor putea fi lansate vor fi distruse cu sistemele antirachetă.

Totodată, Poznihir a atenţionat statele pe teritoriul cărora sunt deja sau vor fi amplasate elemente ale sistemului american antirachetă că obiectivele acestui sistem vor fi ţinte principale ale Rusiei.

De asemenea, generalul rus a anunţat că Rusia a luat măsuri adecvate împotriva sistemului american antirachetă global al SUA, creând sisteme de rachete cu posibilităţi crescute de depăşire a sistemului american: sistemele „Sarmat” şi „Avangard”.

În acest context, Poznihir a amintit declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin care a dat asigurări că Rusia nu este interesată într-o cursă a înarmării strategice şi a îndemnat SUA „să revină la masa negocierilor pentru un dialog constructiv asupra problemei sistemului de apărare antirachetă şi pentru găsirea de soluţii reciproc avantajoase”.

În mai 2016, a fost certificată capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) la Deveselu, despre care Moscova susţine că ar fi adaptată pentru lansarea nu numai a rachetelor antirachetă, ci şi a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acţiune. România a declarat în mai multe rânduri că nu există rachete balistice la Deveselu.

Moscova consideră că întărirea prezenţei militare americane la graniţele Rusiei reprezintă o ameninţare şi un element clar de destabilizare a situaţiei din lume.